Sari la conținut

Ioana Mihăilă îi dă lecții lui Alexandru Rafila: E confuzie la nivel înalt… Cea mai mare parte din fondurile destinate sănătății din PNRR este alocată….

Ioana Mihăilă îi dă lecții lui Alexandru Rafila: E confuzie la nivel înalt… Cea mai mare parte din fondurile destinate sănătății din PNRR este alocată….

Vineri, 15 iulie, Ministerul Sănătății anunțase, printr-un comunicat de presă oficial, că „până în 2026, un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

La doar trei zile după acest anunț, luni, 18 iulie, Ministerul Sănătății a explicat, de data aceasta prin vocea secretarului de stat Adriana Pistol, că nu se construiește niciun spital nou cu bani din PNRR.

„Nu se construiesc spitale noi. În PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri – reconstrucții, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial, în anumite secții. Nu se vor construi 25 de spitale”, a declarat secretarul de stat Adriana Pistol, într-o conferință de presă organizată la sediul Ministerului Sănătății.

Citeste si:

Ioana Mihăilă îi dă lecții lui Alexandru Rafila: E confuzie la nivel înalt…

În acest context, tot luni seara, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, fostul ministru al Sănătății USR, Ioana MIhăilă, a sărit în ajutorul colegilor săi, explicând ce cuprinde, de fapt, „componenta de investiții în infrastructura de sănătate”.

„Au trecut 8 luni de la preluarea guvernării de către actuala coaliție și văd că încă e confuzie la nivel înalt cu ce se poate finanța din PNRR.

Reiau deci ce cuprinde PNRR ul în componenta de investiții în infrastructura de sănătate.

Cea mai mare parte din fondurile destinate sănătății din PNRR este alocată infrastructurii spitalicești. Vorbim de aproape 1,7 miliarde de euro (din 2,45 miliarde de euro destinați sănătații) care vor fi utilizați pentru construcția de spitale noi sau de corpuri noi de spital, precum și pentru dotarea lor cu aparatură”, a explicat Mihăilă.

„Nici după OPT luni nu este clar ce ar putea face PNRRul acesta pentru sistemul românesc de sănătate”

Fostul ministru USR a subliniat că, „dacă autoritățile centrale și locale își fac treaba”, până în 2026, ar trebui ca România să aibă finalizate 25 de clădiri destinate „funcționării spitalelor construite și puse în funcțiune”.

„Doar să dau câteva exemple: vor putea fi finanțate secții noi de oncologie, secții de infecțioase, secții de psihiatrie, clădiri noi pentru spitalele care își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic sau aflate în stare avansată de degradare, maternități noi etc.

Dacă autoritățile centrale și locale își fac treaba, până în 2026 ar trebui să avem finalizate 25 de CLĂDIRI destinate funcționării spitalelor construite și puse în funcțiune.

Teoretic, este posibil ca aceste clădiri să fie finalizate, dar e nevoie de competență și voință la nivel administrativ.

Practic, vedem și noi cum nici după OPT luni nu este clar ce ar putea face PNRRul acesta pentru sistemul românesc de sănătate”, a concluzionat Ioana Mihăilă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.