Sari la conținut

Ioana Mihăilă, atac la Alexandru Rafila: „De cinci luni conduce ministerul Sănătății. Dacă vrea să-și acopere incompetența să o facă în alt mod”

Ioana Mihăilă, atac la Alexandru Rafila: „De cinci luni conduce ministerul Sănătății. Dacă vrea să-și acopere incompetența să o facă în alt mod”.

Zilele trecute, ministrul Sănătății a anunțat că România a fost nevoită să arunce până acum 2 milioane de vaccinuri anti-covid care au expirat.

Alexandru Rafila a mai precizat că suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro. Mai mult,  „contractele sunt funcționale până la finalul lui 2023. Mai trebuie să vină vaccinuri – n.red și din contractul de anul trecut, dar și din anul acesta”.

Date certe nu pot fi făcute publice, din cauza confidențialității contractelor, dar, ca ordin de mărime, numărul vaccinurilor antiCovid care urmează să fie primite și plătite de România „depășește consistent populația României.”

La prețul vaccinului se adaugă, pentru Pfizer și Moderna, costul depozitării la temperaturi foarte scăzute și pentru toate, atunci când expiră, costul distrugerii.

Ministrul Rafila spune că România a reușit să vândă și să doneze în jur de 6,5 milioane de doze, dar și acest lucru a devenit dificil: „interesul pentru vaccinare a scăzut peste tot, deci și interesul altor țări de a cumpăra vaccin sau chiar de a-l primi că donație.

Ioana Mihăilă, atac la Alexandru Rafila: „Domnul ministru se simte mult mai confortabil prin fotoliile televiziunilor, în fața camerelor, decât la biroul din minister”

„În acest context, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, îl acuză pe Alexandru Rafila de incompetență. Într-o postare pe pagina de Facebook, Mihăilă îi explică ministrului actual al Sănătății, pe puncte, cum trebuia manageriată problema vaccinurilor.

PSD, unul dintre groparii campaniei de vaccinare, începe din nou să facă vâlvă încercând să acopere furtuna de incompetență și lene care se aude de la multe străzi distanță dinspre sediile ministerelor.

În episodul de azi – achizițiile de vaccinuri (din nou).

Domnul Rafila, cu securea celor peste 1 milion de vaccinuri expirate pe care le putea vinde sau dona deasupra capului, se străduiește să arunce vina în altă parte.

Îi amintesc domnului Rafila că:

👉 Vaccinurile care au expirat au fost comandate înainte ca vreun ministru USR să se afle la guvernare. Și că prin acordul dintre Comisia Europeană, statele membre și producătorii de vaccinuri, țările Uniunii Europene s-au obligat să comande în avans vaccinuri de la mai mulți producători, pentru ca aceștia să poată să finalizeze într-un timp record dezvoltarea și producția de vaccinuri împotriva COVID-19. Aceste comenzi au fost plasate la finalul anului 2020, iar în timpul mandatului meu, de câte ori s-au aprobat noi vaccinuri am decis să comandăm numărul minim pe care acordurile îl permiteau.

👉 Vaccinurile puteau fi vândute și donate. Domnul ministru, beneficiind și de prelungirile repetate ale termenelor de valabilitate putea foarte bine să contacteze celelalte țări care solicitau vaccinuri și să le vândă la prețul de achiziție. În mandatul meu, surplusul de Pfizer și Moderna a fost vândut la timp către țări precum Danemarca, Irlanda, iar banii au intrat în bugetul statului. E adevărat, e foarte multă muncă. Și știm cu toții că domnul ministru se simte mult mai confortabil prin fotoliile televiziunilor, în fața camerelor, decât la biroul din minister.

👉 Acordul pentru vaccinurile din 2022-2023 s-a făcut după informarea printr-un memorandum a întregului Guvern. Dacă trâmbițașii PSD ar fi citit puțin, ar fi aflat că s-a semnat acord pentru un singur tip de vaccin, care înregistra cea mai mare cerere la momentul respectiv (când erau 100.000 de vaccinări/zi în România, în plină pandemie), iar pentru alte tipuri fie a fost refuzată continuarea contractelor (unde era posibil), fie s-a comandat doza minimă.

👉 De asemenea, dacă ar fi avut minima aplecare spre lectură, ar fi văzut că prin acord, compania se obligă să furnizeze vaccinuri adaptate noilor tulpini și că nu exista posibilitatea de a comanda mai puține. Sistemul opt in sau opt out.

„De cinci luni conduce ministerul Sănătății. Dacă vrea să-și acopere incompetența să o facă în alt mod”

👉 Sau, dacă dorește, poate să ia exemplul altor miniștri ai Sănătății din UE, care pun acum problema pe masă pentru vaccinurile pentru 2022-2023, nu așteaptă să le pice din cer soluțiile sau se plâng peste tot. Dar, stai! Și aici e de muncă.

👉 Îi mai amintesc domnului Rafila că de cinci luni conduce ministerul Sănătății, deja a depășit perioada pe care am ocupat-o eu la minister. Dacă vrea să-și acopere incompetența să o facă în alt mod.

• De exemplu, în ultimele zile ați mai auzit ceva despre incapacitatea dânsului de a împărți zecile milioane de pastile cu iod (că tot e proiectul fanion al dânsului)? Nici măcar o simplă operațiune nu a fost în stare să facă.

• Sau despre cum se pierd fonduri europene din PNRR sau Programul Operațional Sănătate?

• Sau cum va trebui să renunțe la o parte din finanțarea spitalelor regionale din Programul Operațional Regional pentru că încă se înregistrează întârzieri în cheltuirea banilor?

• Sau vrea domnul ministru să acopere așa legea colegilor lui de dat liber la furat cu achiziții publice de lucrări fără licitație până la 5 milioane de lei?

Pare că ministrul Sănătății Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a uitat că grija față de oameni este mai presus decât populismul de partid”, a scris Ioana Mihăilă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel