Sari la conținut

Ioana Mihăilă, ironii la adresa ministrului Sănătății: De un an de zile, domnul Rafila se plânge. Dar ce să-i ceri cuiva care nici măcar…

Ioana Mihăilă, ironii la adresa ministrului Sănătății: De un an de zile, domnul Rafila se plânge. Dar ce să-i ceri cuiva care nici măcar…

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, îl acuză pe Alexandru Rafila de incompetență și prost management. La fel ca și în alte situații, Mihăilă îi explică pe puncte actualului ministru al Sănătășii multele greșeli pe care acesta le-a întreprins în timpul mandatului său.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Mihăilă afirmă că, de un an de zile, „domnul Rafila se plânge” și că „nu a avut bunăvoința să citească un document atât de important pentru toți pacienții acestei țări”.

Ioana Mihăilă, ironii la adresa ministrului Sănătății: De un an de zile, domnul Rafila se plânge

Redăm mai jos postarea integrală a fosului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă:

„Domnul Rafila se plânge. De un an de zile se plânge. Azi se plânge tuturor managerilor de spitale prezenți la a IXa ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar. Evident, managerii întreabă când vor avea vești despre finanțările prin PNRR, iar domnul Rafila (probabil din neștiință, binențeles nu din reavoință 😀) se plânge dar mai ales greșește când afirmă că:

1. Nu s-a ținut cont de nici un criteriu la întocmirea listei spitalelor (49 în total, din care trebuiau selectate 25 până la data de 30 septembrie) care vor fi finanțate prin PNRR.

Îi repet și eu din nou dlui Rafila: criteriul a fost gradul de maturitate. Cei care au propus construcții noi au trebuit să facă cel puțin dovada deținerii spațiului și/sau a unor studii tehnice. E adevărat, distribuția teritorială a spitalelor nu este omogenă. Dar domnul ministru ar trebui să se adreseze primarilor și președinților de consilii județene care nu au trimis solicitări mature către MIPE sau către Ministerul Sănătății.

2. A fost inclus în listă un spital care nu există. Mă gândesc că este vorba despre spitalul din Bacău.

Îl invit pe domnul ministru, care pare că are foarte mult timp pentru plimbări, să vadă ce există: spitalul inclus în listă de la Bacău (clădire finalizată, are nevoie doar de dotări pentru a putea fi pus în funcțiune). Dar nu mai bine sare domnul ministru să se plângă de spitalul doamnei Olguța de la Craiova, cu licitație pentru întocmirea studiului de fezabilitate făcută după ce s-a încheiat centralizarea proiectelor?

Ce să-i ceri cuiva care nici măcar nu a avut bunăvoința să citească un document atât de important

3. Anvelopa financiară este prea mică raportat la numărul de obiective care trebuie îndeplinite.

Un an întreg, un an a avut la dispoziție domnul ministru să citească cu atenție PNRR-ul. Dacă l-ar fi citit ar fi văzut că are posibilitatea ca, pentru investițiile care depășesc anumite sume, să ceară cofinanțare din alte surse (autorități locale, împrumuturi). Ar fi văzut, de asemenea, că sunt și proiecte mature cu valoare de până la 20 de milioane de euro pentru dotări în clădiri noi. Dar ce să ceri cuiva care nici măcar nu a avut bunăvoința să citească un document atât de important pentru toți pacienții acestei țări.

Domnul Rafila are dreptate doar când afirmă că au crescut costurile cu construcțiile. Dar și în acest caz, în loc să dea drumul la banii pentru proiectele mature, nu face decât să amâne alocarea banilor și să sporească efortul bugetului național pentru îndeplinirea obiectivelor”, a scris Ioana Mihăilă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel