Categories: Ştiri sănătate

Iodura de potasiu: ce trebuie să știe românii despre medicamentul care se epuizează în farmacii după amenințarea cu armele nucleare

Pe 24 februarie, Rusia a lansat un atac militar împotriva Ucrainei și a ocupat teritoriul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, declanșând astfel războiul.

Infracțiunile sale nu sunt doar împotriva acestei țări, ci a amenințat Finlanda și Suedia, cerându-le să nu mai încerce să adere la NATO. De atunci, în ultimele zile l-am auzit pe Vladimir Putin amenințănd cu atacuri nucleare. Prizonieri ai fricii, sunt deja mulți oameni care caută în multe farmacii iodura de potasiu.

Acest tratament a mai fost administrat o singură dată în istorie, odată cu accidentul nuclear de la Fukushima din 2011.

Însăși OMS a avertizat populația că aceste pastile ar putea provoca reacții adverse grave la gravide sau la persoanele cu probleme renale. Acestea trebuie luate numai dacă autoritățile sanitare recomandă acest lucru.

Iodura de potasiu este o sare de iod care ajută tiroida să nu absoarbă radiațiile externe. Ar trebui luat înainte sau la scurt timp după iradiere pentru a reduce riscul de cancer.

Când se poate lua?

Cu toate acestea, această pastilă nu poate împiedica iodul radioactiv să pătrundă în organismul nostru și nu poate preveni daunele pe care le provoacă sănătății.

Luarea preventivă a acestui medicament nu va împiedica instalarea și poate provoca efecte foarte dăunătoare.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: „Tiroida nu poate distinge între iodul stabil și radioactiv. Le va absorbi pe amândouă.

Iodura de potasiu blochează intrarea iodului radioactiv în tiroida. Când o persoană ia iodură de potasiu, iodul stabil din medicament este preluat de tiroidă. Tiroida devine „plină” și nu mai poate absorbi iod în următoarele 24 de ore”.

În plus, ei asigură că protecția va fi mai mare dacă sunt îndepliniți următorii trei factori: cu cât este luată mai devreme, cu atât tiroida va avea mai mult timp pentru a se „umple”; cantitatea de iod stabil care ajunge în tiroida depinde de cât de repede este absorbită; și reduceți la minimum doza de iod radioactiv la care sunteți expus.

Persoanele care o pot lua includ sugarii (inclusiv cei care sunt alăptați), deși aceștia prezintă un risc crescut de cancer tiroidian; copii, gravide, dar iodul traversează placenta; femeile care alăptează, adulți și tineri (între 18 și 40 de ani).

Cantități și efecte secundare

„Pilulele vin în două doze: 130 de miligrame și 65 mg. Fiecare pastilă conține 65 mg de iodură de potasiu”, explică experții. Nu luați mai mult decât doza indicată pentru fiecare persoană, deoarece poate provoca reacții adverse grave și chiar deces.

O doză protejează 24 de ore, chiar și așa, autoritățile sanitare nu recomandă nou-născuților, gravidelor sau celor care alăptează, să ia mai mult de o doză la rând.

În cazul în care un sugar (cu vârsta mai mică de o lună) ia mai mult de o doză, acesta trebuie consultat de urgență de către personalul medical pentru a-i monitoriza și verifica nivelul hormonilor tiroidieni. De asemenea, au un risc mai mare de a avea hipotiroidism (nivel foarte scăzut de hormon tiroidian).

Dintre reacțiile adverse care pot fi suferite sunt: ​​disconfort stomacal sau gastrointestinal, reacții alergice, erupții cutanate și inflamații ale glandelor salivare. Acest medicament este vândut fără prescripție medicală.

Recent Posts

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

9 minute ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

38 de minute ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

o oră ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

2 ore ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

2 ore ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic