Sari la conținut

ÎPS Teodosie spune că fumătorii nu pot bea agheasmă: „O persoană care fumează nu poate bea, e mai rău ca un păgân”

ips teodosie
Sursă foto: Getty Images
BOR, decizie pentru Înalt Preasfințitului Teodosie

Din cuprinsul articolului

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a revenit în atenția opiniei publice cu o nouă serie de declarații extrem de controversate.

Acesta a discutat la Radio Dobrogea despre o serie de lucruri care, după părerea sa, ar trebui să fie interzise. Redăm în continuare discuția purtată:

Reporter: Un fumător poate să bea aghiasma cea mare de Bobotează?

Teodosie: Nu, nici agheasma mare, nici aghiasma mică. Nici anafură, pentru că e mai rău ca un păgân.

Reporter: Este bine ca o fată care nu fumează să aibă un prieten fumător?

Teodosie: Nu este bine. Dacă vrea prietenia, să se lase de fumat.

Reporter: Un credincios poate citi moliftele Sfântului Vasile cel Mare acasă?

Teodosie: Doamne ferește! Au citit unii și au înnebunit!

Reporter: În perioada de după botezul Domnului, atunci când se ia aghiasma mare, sunt îngăduite relațiile trupești dintre soți?

Teodosie: Nu s-ar cuveni.

Reporter: Dacă femeia se află în perioada lunară, poate să participe la slujba de sfințire a apei de Bobotează și să o aducă acasă?

Teodosie: Sigur că poate să participe, dar nu să apropie, nu să guste, dar într-un recipient poate să o aducă acasă. Este aghiasmă mare și trebuie băută de pe 5 pe 14 ianuarie, în fiecare zi. Sigur, femeile care sunt într-o perioadă de necurăție nu pot să bea atunci aghiasmă.

teodosie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Reacția lui Vasile Bănescu

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, îl contrazice pe Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, care a afirmat recent că persoanele care fumează și femeile „într-o perioadă de necurăție” nu pot să bea apă sfințită.

Bănescu afirmă că „cel luptat de o patimă” are şi el nevoie de ajutorul lui Hristos, iar fiziologia nu este sinonimă cu necurăţia şi nici aghiasma cu Sfânta Împărtăşanie, potrivit News.ro.

„Cei care, afectaţi grav de ideologiile cristofobe, numesc în derâdere creştinismul, creştinopatie, primesc un nesperat şi consistent ajutor de la cei care, în nebunia idolatrizării ignoranţei lor inclusiv teologice, trântită zgomotos pe taraba ritualismului religios, îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală afară din biserică şi pe ambii cât mai departe de aghiasma mare şi mică”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Vasile Bănescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel