Sari la conținut

Istoria medicinei. Prima femeie profesor universitar în domeniul medical din România şi prima femeie profesor de oftalmologie din lume

Elena Densuşianu-Puşcariu
Sursă foto: Dosare Secrete
Elena Densușianu, prima femeie profesor de medicină

Linia familiei Densușianu nu a oferit țării numai istorici sau oameni de litere; Elena Densușianu, fiica filologului Aron Densușianu și sora poetului și criticului literar Ovid Densușianu, a optat pentru o carieră medicală.

A obținut titlul de doctor la vârsta de 24 de ani și a perseverat până a devenit prima femeie profesor de oftalmologie din lume. Cu o carieră academică și medicală remarcabilă, a participat activ la Societățile de Oftalmologie din Anglia, Franța și Italia, publicând ultima sa lucrare de specialitate la vârsta de 90 de ani. În plus, „gena artistică” a familiei s-a manifestat în epoca Elenei Densușianu, punându-și în valoare talentele de scriitoare, artist plastic și traducătoare.

Și-a încheiat studiile universitare la Facultatea de Medicină din Iași, odată cu susținereatezei de doctorat, în 1899. A plecat apoi la Paris, unde s-a specializat în anatomo-patologie şi a lucrat cu importante personalităţi medicale, printre care amintim André Victor Cornil, Émil Roux şi Ilia Ilici Mecinikov, potrivit Evenimentul Istoric.

Elena Densușianu-Pușcariu a revoluționat medicina oftalmologică

La întoarcerea în țară, Elena Densușianu-Pușcariu și-a asumat diverse roluri, printre care preparator la Laboratorul de Anatomie Patologică al Facultății de Medicină din București, medic secundar la Eforie, medic secundar la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, medic secundar la Serviciul de Boli Oftalmologice și lector de oftalmologie la Facultățile de Medicină din Iași și București.

A servit ca asistent la Clinica de Oftalmologie din București, devenind ulterior șef de secție, avansând în cele din urmă în 1920 pentru a deveni șef al Clinicii de Oftalmologie din Iași.

În ciuda faptului că a început fără bunuri materiale substanțiale, Elena Densușianu-Pușcariu a extins numărul de paturi, saloane, laboratoare, săli de operație și a înființat un material iconografic semnificativ, o sală de mulaje, o cameră obscură, efectuând peste 2500 de intervenții de importanță substanțială.

Activitate științifică, practică și socială

Elena Densușianu, prima femeie profesor de medicină
Sursă foto: Dosare Secrete

A abordat oftalmologia nu doar din perspectivă ştiinţifică şi practică, dar şi din perspectivă socială.

A publicat peste 100 de lucrări de specialitate ca unic autor sau în colaborare cu personalităţi din lumea medicinii, cum ar fi Victor Babeş, Gheorghe Marinescu sau G. Socor, în ţară sau în străinătate.

Propunea, printre altele, pentru prevenirea bolilor, profilaxia bolilor sociale (sifilisul, gonoreea şi tuberculoza), campanii de informare cu privire la mijloacele de evitare a bolilor oculare şi la măsurile ce se puteau lua în aceste cazuri.

Cele două cursuri introduse în 1927 cuprind expuneri clinice experimentale, perspective terapeutice, date medicale istorice, hărți, fotografii și desene color bazate pe cazuri clinice. Lucrările publicate descriu pe larg trei noi metode în chirurgia oftalmologică, abordează problemele legate de trauma oculară cauzată de război și prezintă numeroase proceduri de chirurgie plastică.

Elena Densuşianu-Puşcariu. Tratament al cataractei la diabetici

În 1925, a propus un tratament pentru cataracta la diabetici, iar în 1931, a publicat rezultatele a 68 de intervenții prin „metoda Stănculeanu”, bazată pe extracția intracapsulară a cristalinului.

În 1913, la București, a lansat broșura „Instrucțiuni populare pentru prevenirea orbirii”, distribuită în școli, gări și primării din întreaga țară.

A fost pioniera testării serologice pentru sifilis la toți pacienții spitalizați, subliniind necesitatea profilaxiei sifilisului ca instrument eficient împotriva orbirii, ținând numeroase conferințe în toată țara.

În anul 1927 a fost aleasă preşedinte al Societăţii de Medici şi Naturalişti (prima societate ştiinţifică românească, înfiinţată la Iaşi, în anul 1833).

A fost căsătorită cu Emil Puşcariu, profesor de histologie la Facultatea de Medicină din Iaşi, creator al Institutului antirabic din Iaşi, politician şi artist plastic, potrivit sursei citate.

A murit în 1966, la Iaşi. În memoria sa, serviciul oftalmologic al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi poartă azi numele Clinica I Oftalmologică „Prof. dr. Elena Puşcariu”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel