Sari la conținut

Îți cade părul? Verifică dacă iei aceste medicamente ce duc la căderea părului. Iată lista

tratament pentru caderea parului la femei
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Există două băuturi care luptă împotriva căderii părului la femei

Îți cade părul? Verifică dacă iei aceste medicamente ce duc la căderea părului. Iată lista principalelor medicamente ce au ca efecte adverse și căderea părului.

 

Îți cade părul și nu ai găsit încă nicio explicație? Ai un stil de viață sănătos și o dietă bogată în vitamine și minerale, dar tot te confrunți cu această problemă atât de neplăcută?

Ei bine, trebuie să ții cont de medicamentele pe care le iei, medicamente ce pot duce la căderea părului.

Deși administrate de medic, unele medicamente au ca efecte adverse și astfel de situații neplăcute. Care este explicația? Aceste medicamente pot interfera cu ciclul natural de regenerare a podoabei capilare.

Substanțe chimice ce afectează părul

De altfel, substantele chimice diverse din farmacie au deseori efecte vizibile asupra texturii, culorii si numarului firelor de par.

Dar vestea buna este ca daunele sunt reversibile, așa că, dupa incetarea tratamentului medicamentor, părul începe să crească la loc.

Cauzele care conduc la caderea parului pot fi diverse, de la cele genetice, pana la consumul de medicamente care afecteaza sanatatea foliculilor de pe scalp.

Pastilele care afecteaza sanatatea parului isi fac simtite efectele dupa 2-4 luni de la inceperea tratamentului, cand foliculii intra intr-o stare de inactivitate si nu mai inlocuiesc firele vechi cu altele noi.

Pastilele de slabit

Unul dintre efectele frecvente si omniprezente ale pastilelor de slabit este caderea parului, acesta fiind si motivul pentru care multe femei renunta la dietele bazate pe „pilule-minune”.

Așadar, mare grijă la astfel de pastile și la efectele adverse. De altfel, căderea părului poate fi un exemplu, mai sunt și altele.

Și mai periculos este că astfel de pastile și suplimente se pot lua fără prescripție medicală și, în unele cazuri, pot face mult rău.

Este bine să vă informați medicul înainte de a vă apuca să luați orice medicamente!

Retinoizii

Medicamentele care contin Vitamina A si alti retinoizi pot avea ca efect secundar caderea temporara a parului. Un exemplu sunt pilulele menite sa trateze acneea.

Poate părea ciudat, dar iată că și medicamentele ce tratează probleme ale pielii afectează scalpul și pot duce la căderea părului.

Antibioticele și antifungicele

Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamente frecvente, deoarece au o intreaga lista de efecte secundare.

Printre acestea se numara si caderea parului, iar consecinta este valabila si in cazul medicamentelor antifungice.

De altfel, nu degeaba se dau doar  dacă sunt prescrise de medic. Altminteri, mulți am face abuz de astfel de medicamente…

Antidepresivele

Antidepresivele sunt inhibatoare puternice ale regenerarii naturale a parului.

Printre acestea de numara haloperidolul, dezipramina, doxepinul, imipramina, clomipramina etc.

Așadar, mare grijă dacă luați astfel de medicamente! S-ar putea să aveți un nou motiv de depresie!

Anticoagulantele

Medicamentele care ajuta la subtierea sangelui, anticoagulantele, sunt si ele periculoase pentru podoaba capilara: injectiile cu heparina, sodiul warfarin.

Pastile pentru colesterol

Caderea parului poate sa survina si pe fondul consumului de medicamente menite sa reduca nivelul de colesterol (gemfibrozil, clofibrat).

Tratament pentru epilepsie

Medicamentele care combat convulsiile pot sa cauzeze pierderea parului, notează ele.ro.

Beta-blocantele

Medicamentele capabile sa se opuna anumitor efecte ale catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina, dopamina) inhiba totodata procesul natural de regenerare a parului.

De asemenea, tot in această categorie intra si tratamentele prescrise pentru afectiunile cardiace.

Medicamentele hormonale

Toate medicamentele pe baza de hormoni pot afecta sanatatea parului: pilulele contraceptive, terapiile inlocuitoare de hormoni, steroizii anabolici etc.

Antiinflamatoarele

Multe dintre medicamentele antiinflamatoare prescrise pentru ameliorarea durerilor locale si tratarea umflaturilor sau a leziunilor diverse pot conduce la pierderea partiala a parului.

Medicamentele pentru tiroidă

O buna parte din medicamentele folosite in tratarea afectiunilor glandei tiroide ataca podoaba capilara.

Medicamentele pentru ulcer

Pilulele menite sa trateze ulcerul, indigestia, deranjamentele stomacale si alte afectiuni digestive au ca efect secundar rarirea temporara a parului (ranitidina, cimetidina, famotidina), mai notează ele.ro.

Așadar, mare atenție la medicamentele pe care le luați. Căderea părului este doar o consecință și vestea bună este că va crește la loc după încetarea tratamentului, dar gândiți-vă la alte efecte ce poate se tratează mai greu.

De asemenea, căderea părului mai poate fi cauzată și de lipsa unui important mineral ce poate cauza și ruperea unghiilor. Iată mai multe detalii aici.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel