Sari la conținut

Îți dorești să sărbătorești Paștele în Grecia? Iată ce condiții trebuie să respecți!

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În plină pandemie de coronavirus, tot mai mulți români își doresc să evadeze din cotidean și își doresc să sărbătorească Paștele în Grecia. Pentru a putea realiza acest lucru, trebuie să aveți în vedere o serie de cerințe pe care trebuie să le îndepliniți.

Dacă vă doriți să vă petreceți Paștele în Grecia va trebuie să fiți vaccinați și să faceți dovada cu adeverința de vaccinare. În cazul în care, nu aveți încă această adeverință sau nu ați fost vaccinat, va trebui să faceți dovada unui test covid negativ.

Trebuie să aveți în vedere că în cazul în care veți fi depistat pozitiv la coronavirus, vacanța dumneavoastră se va întrerupe brusc.

Acestea sunt concluziile interviului acordat în exclusivitate pentru Antena 3 de ministrul grec al Turismului, Harry Theoharis.

Ministru grec: Vom putea primi turişti din România înainte de Paşte

Reporter: Se deschid graniţele greceşti de la începutul lunii? Premierul grec spunea că de la jumătatea lui mai.

Harry Teoharis: Scopul nostru este să deschidem pe 14 mai. Totuşi, am spus că vom ridica, treptat, restricţiile înainte de această dată. Avem un plan de deschidere de la jumătatea lunii aprilile pentru cetăţenii Uniunii Europene. Mă bucur să spun că vom putea primi vizitatori din România, înainte de Paşte (…)

Sistemul nostru se bazează pe un Comitet de sănătate care ia decizii pe baza sfaturilor de la oameni de ştiinţă pentru ca lumea să fie în siguranţă. La acel moment vor fi deschise spaţiile din restaurante, astfel încât oamenii să poată merge în aceste spaţiii sau pe plajă. Nu vă pot spune acum data exactă, deşi mi-ar fi plăcut s-o fac Ne fondăm deciziile pe rezultatele statistice de până la momentul respectiv.

Reporter: Românii vor să afle cum se intră în ţară. Procesul de vaccinre este în desfăşurare. Unii au certificate de vaccin, alţii probabil că nu le vor avea până la momentul plecării în vacanţă.

Ministru grec: Turiştii vaccinaţi, vindecaţi sau cu test negativ intră în Grecia. Va fi testare selectivă

H.T.: Încă din ianuarie, premierul grec a propus să existe un certificat comun şi nu a menţionat cuvântul paşaport. Nu vorbim despre ceva indispensabil pentru călătorie. De aceea, vreau să asigur pe toată lumea că oamenii vor putea intra în Grecia dacă s-au vaccinat, dacă şi-au revenit (din boală) sau dacă prezintă test cu rezultat negativ, astfel încât fiecare să aibă şansa de a călători. Până la urmă, libertatea de mişcare este unul dintre pilonii pe care se bazează proiectul european

Reporter: Chiar şi în acste condiţii, va exista testare selectivă la graninţă?

H.T.: Da. Noi avem un sistem al cărui obiectiv este ca fiecare să fie în siguranţă. Încă de anul trecut acest sistem a funcţionat foarte bine şi a fost apreciat de multe instituţii internaţionale ca unul dintre modelele care permit ca oamenii să rămână în siguranţă şi să avem şi graniţele deschise. Acum facem un pas suplimentar pentru că, pe lângă campania de vaccinare, există şi testele rapide.

Conform planului, va trebui să fii vaccinat sau testat înainte. Vei fi testat la graniţă, selectiv, cu test rapid astfel încât oamenii (care sunt infectaţi, n.r.) să poată fi izolaţi imediat, să nu se mai ducă la hotel şi să fie scoşi de acolo după 24 de ore din cauza unui eventual test PCR pozitiv.

Există anumite priorităţi pentru cei care au nevoie la vaccinare din punct de vedere medical. Această perioadă se încheie la 1 mai, apoi vrem să îi vaccinăm cu prioritate pe cei care lucrează în turism. Aşa că, dacă veniţi în Grecia, veţi beneficia de servicii ale persoanelor vaccinate.

Ministru grec: Avem hotel pentru cei plasaţi în carantină

Reporter: Ce se întâmplă dacă un membru al familiei, testat selectiv, este pozitiv?

H.T.Există hotărâri dedicate pentru carantină Sigur, persoana se poate întoarce, dacă este cu maşina şi doreşte să facă asta, însă există hotel pentru persoanele în carantină, unde pot rămâne alături de familie pe durata celor 14 zile. Ne-am asigurat că anul acesta există o singură autoritarte responsabilă de trecerea frontierei şi de testare: Anul trecut, lucrurile erau diferite pe aeroporturi şi la graniţele terestre. Ne-am dat seama de probleme şi am învăţat din ele.

ReporterCele mai importante trei reguli pe care trebuie să le respecte turiştii, odată intraţi în Grecia?

H.T.: Trebuie să respecte distanţarea fizică, să poarte masca în cele mai multe situaţii…

Reporter: Chiar şi pe plajă?

H.T.: Este obligatorie pe stradă şi la magazin sau în alte asemenea situaţii. În restaurantele care vor fi deschise, în mod normal nu vom folosi măşti pentru că nu poţi să mănânci cu masca pe faţă.

În finalul interviului, ministrul grec a spus că masca nu va fi obligatorie pe plajele din Grecia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel