Îţi plac dulciurile? Iată ce trebuie să faci ca să previi apariţia cariilor

Cariile apar deoarece anumite tipuri de bacterii din cavitatea bucală se hrănesc cu zahărul din alimente şi produc o cantitate mică de acid, care poate distruge stratul protector de smalţ al dinţilor.

Consumul repetat de băuturi acidulate, precum sucurile carbogazoase sau sucul de portocale, poate provoca acelaşi lucru, făcând straturile inferioare ale dintelui vulnerabile la infiltrarea bacteriană şi la infecţie.

Un nou studiu efectuat la Chicago College of Dentistry şi publicat în Journal of the American Dental Association arată că oamenii pot preveni apariţia cariilor şi prin „secvenţierea alimentelor”, adică prin consumarea lor într-o anumită ordine ce permite schimbarea pH-ului (acidităţii) din gură.

Cercetătorii au folosit 20 de voluntari pentru acest studiu, oferindu-le 20 de grame de cereale bogate în carbohidraţi, amidon şi zahăr. Apoi, voluntarilor li s-a cerut să consume fie lapte, fie suc de mere, fie apă de la robinet. Oamenii de ştiinţă au testat aciditatea plăcii dintre molarii participanţilor înainte de masă, la două minute după masă, la cinci minute după masă şi apoi la 2-30 minute după ce au băut lapte, suc de mere sau apă.

După ce au consumat cerealele dulci, pH-ul plăcii a scăzut, adică a devenit mai acid şi producea substanţe care pot distruge smalţul dinţilor şi stimula apariţia cariilor. La 30 de minute după consumarea cerealelor, pH-ul a rămas la nivelul 5,83 – adică mai jos de pragul de 7 sub care lucrurile sunt acide.

După ce au consumat suc de mere, pH-ul nu s-a schimbat foarte mult, ajungând la nivelul de 5,84 la 30 de minute de la consum. În schimb, apa a ridicat pH-ul la 6,02. Laptele, însă, a oferit cea mai mare îmbunătăţire, ridicând pH-ul la 6,48, aproape de un nivel neutru, la care dinţii nu sunt în pericol.

„Rezultatele studiului nostru arată că doar laptele a putut reduce aciditatea plăcii dentare rezultate în urma consumului de cereale dulci”, explică Shilpa Naval, unul dintre autorii studiului. „Credem că laptele a ajutat la temperarea efectelor nocive ale carbohidraţilor fermentabili şi a ajutat la depăşirea nivelului scăzut al pH-ului”, mai spune specialistul.

Despre lapte se ştie deja că este benefic pentru dinţi datorită conţinutului său de calciu şi datorită abilităţii sale de a ajuta în procesul de remineralizare a dinţilor. De asemenea, pentru că laptele are un pH cuprins între 6,4 şi 6,7, această băutură ajută la schimbarea pH-ului gurii unei persoane astfel încât placa (biofilmul de bacterii) să se formeze mai greu.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

7 minute ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

38 de minute ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

o oră ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

2 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

2 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic