Sari la conținut

Îți pulsează tâmpla? Semnal de alarmă pentru hipertensiune sau anemie

Teniune arteriala
sursă foto: arhiva doctorulzilei
Semne și simptome care anunță boli grave

Senzaţia neplăcută de „zbatere în tâmplă”, un fenomen cunoscut sub numele de puls temporal, este legată de ritmul bătăilor cardiace și de activitatea vaselor de sânge din cap.

Pulsul pe care îl simțiți în tâmplă este strâns legat de sistemul cardiovascular mai larg. Cu fiecare bătaie a inimii, sângele este pompat în tot corpul, livrând oxigen și substanțe nutritive către diverse țesuturi din corp.

Contracția ritmică a inimii creează o undă de presiune care se deplasează prin artere, ajungând chiar și la cele mai mici vase. Atunci când această undă de presiune ajunge la vasele de sânge din apropierea tâmplelor, poate fi simțită, provocând senzația de puls. Mai mulți factori pot afecta senzația de puls la nivelul tâmplelor.

Stresul și anxietatea pot face ca ritmul cardiac să crească, făcând pulsul mai vizibil. De asemenea, efortul fizic sau activitățile obositoare pot provoca modificări ale fluxului sanguin și ale ritmului cardiac, ceea ce duce la o senzație crescută de puls.

Semnal de alarmă pentru hipertensiune sau anemie 

În plus, anumite condiții de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată sau anemia, pot afecta integritatea vaselor de sânge și pot contribui la o senzație mai puternică a pulsului.

Sursă foto: Pixabay

Medicii, citaţi de actualno.com, spun că senzația de puls în tâmplă este adesea un fenomen benign, însă în anumite situaţii poate fi un semnal de alarmă pentru anumite condiţii medicale şi este recomandabil să consultați specialist.

Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi respirația profundă, meditația sau masajul blând, poate ajuta la ameliorarea senzației de puls puternic. Activitatea fizică regulată și menținerea unei diete echilibrate pot contribui la sănătatea inimii și pot reduce potențial intensitatea palpitațiilor.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel