Sari la conținut

Îți transpiră palmele? 3 remedii care te scapă de această problemă

masaj palme
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Durerile de cap, insomnia și gripa sunt toate tratate printr-un simplu masaj al mâinilor

Îți transpiră palmele? Hiperhidroza este transpirație abundentă, o afecțiune incomodă care afectează aproximativ 3% din populația lumii. Pacienții se simt adesea jenați și anxioși din cauza acestei afecțiuni, ceea ce poate duce la o problemă majoră, mai ales în relațiile cu partenerul, prietenii sau colegii de lucru.

„Termenul medical folosit pentru transpirația excesivă este hiperhidroza. Poate fi o problemă majoră, mai ales în relațiile cu partenerul, prietenii sau colegii de lucru. Este foarte stresant să fie necesar mereu să te gândești la un pretext pentru a nu da mâna cu cei din jur, fără să pari nepoliticos”, explică dr. Leslie Baumann, specialist dermatolog din Miami, Florida.

Iată cum trebuie să procedezi pentru a reduce transpirația palmelor


1. Învață să ții sub control anxietatea
Principala cauză a transpirației palmelor este sentimentul constant de îngrijorare

„Cu excepția cazurilor cronice de hiperhidroză, anxietatea este principalul motiv pentru care apare această problemă. Persoanele în cauză își fac griji pentru felul în care arată și vor să facă o impresie bună, dar tocmai sentimentul de neliniște poate declanșa hiperhidroza.

În majoritatea cazurilor persoanele își epuizează energia imaginându-și ce gândesc ceilalți. De cele mai multe ori consecințele negative imaginate nu se concretizează, însă anxietatea în sine îi poate face să fie mai puțin elocvenți sau să se simtă depășiți de situație, fără ca transpirația palmelor să influențeze în vreun fel rezultatele”, explică dr. James I. Millhouse, specialist în terapia anxietății.

Trebuie să îți confrunți mereu impresiile cu realitatea. Temerile și emoțiile negative nu te vor ajuta să reușești dar, cu o abordare pozitivă și multă încredere în tine, hiperhidroza se poate diminua, iar interlocutorul tău nici nu va remarca problema. În loc să-ți irosești energia gândindu-te ce ar putea să nu meargă bine, concentrează-te pe momentul din prezent și alege subiecte de conversație interesante sau contribuie cu replici adecvate pentru a face o impresie bună.

2. Folosește un antiperspirant
La fel cum acționezi împotriva transpirației în general, poți utiliza un antiperspirant și pentru mâini. Cu toate acestea, nu este recomandat să aplici un produs pentru corp pentru că îți va face mâinile lipicioase. Poți căuta o formulă specială pentru mâini sau poți folosi piatra de alăun, care este un deodorant natural. Este suficient să-ți umezești mâinile cu puțină apă, să treci piatra de alăun peste palme și să aștepți 2-3 minute să se usuce. Vei avea mâinile uscate timp de câteva ore, însă trebuie să aplici o cremă hidratantă la 2 zile pentru a preveni deshidratarea excesivă a pielii.

3. Nu uita de arsenalul de urgență
Poate că ai plecat grăbit la serviciu și ai uitat deodorantul acasă sau nu ai avut timp să folosești alăunul. În plus, dacă ai o zi extrem de aglomerată este foarte dificil să ții stresul sub control și nu poți face exerciții de respirație exact când ai nevoie.

În astfel de momente apare din nou neliniștea și te gândești „Oare ce voi face dacă trebuie să salut și să dau mâna cu cineva și îmi transpiră palmele foarte tare?”. Ei bine, ai la dispoziție soluțiile de urgență care te ajută să treci peste orice dificultăți.
De exemplu, poți folosi o soluție dezinfectantă pentru mâini care se usucă în câteva secunde. Contează și ce haine porți. Materialele sintetice pot agrava hiperhidroza, iar specialiștii îți recomandă să optezi pentru materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau mătasea.

Dacă simți că ți s-au umezit palmele poți să le presezi ușor pe aceste materiale și disconfortul va dispărea. În același timp, poți avea la tine prosoape de hârtie, care vor absorbi rapid umezeala de pe palme. Important este să nu te descurajezi și să ai tot timpul încredere în tine. Nu evita interacțiunea cu ceilalți din cauza hiperhidrozei, potrivit eva.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel