Sari la conținut

Cel mai eficace și la îndemână ”medicament ” care te ajută să te refaci după operație

La întâlnirea anuală a „Societăţii Americane de Anestezişti” au fost prezentate rezultatele studiului, care susţin beneficiile descoperite la pacienţii, care au ascultat muzică jazz imediat după operaţie. Benficiile sunt reducerea anxietăţii şi a ritmului cardiac.

“Doar gândul de a trece printr-o operaţie este alarmant şi alimentează frica, iar anestezia creează stres emoţional şi anxietate pentru foarte mulţi pacienţi” spune Dr. Flower Austin, coordonatorul studiului şi anestezist. El a mai declarat că tratamentul obişnuit pentru pacienţii aflaţi în blocul postoperator este compus din diferite medicamente care diminuează durerea care apare după ce trece efectul anesteziei. Aceste medicamente pot cauza şi efecte secundare.

56 de pacienţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 75 de ani care trebuiau să facă operaţii de histerectomie au fost selectaţi în mod aleatoriu să asculte jazz sau să poate căşti speciale care nu permit pătrunderea sunetelor de afară, ca cele purtate de cei care trag cu arma la antrenamente. Tensiunea arterială şi ritmul cardiac au fost verificate la fiecare 5 minute, iar nivelul de durere şi anxietate la fiecare 10 minute pe toate perioada asultării.

Ritmul cardiac a scăzut, ajungând în limite normale, în doar 20 de minute pentru cei care au ascultat jazz faţă de 30 de minute pentru cei care nu au ascultat nimic şi doar au purtat acele căşti. Nivelul durerii, cu toate acestea, a fost mult mai mic la pacienţii care au purtat căşti decât la pacienţii care au ascultat jazz timp de 10 minute.

“Obiectivul este să integrăm această metodă în rutina noastră”, spune Dr. Austin. Trebuie să determine, ce fel de muzică funcţionează cel mai bine, când ar trebui să o folosim şi când liniştea deplină este cel mai bun medicament. Este clar că muzica, la fel ca, acele căşti pentru linişte, costă extrem de puţin şi reprezintă o metodă invazivă care satisface pacientul.Ştiinţa este de partea doctorilor deoarece s-a dovedit ştiinţific că anumite melodii pot încetini ritmul cardiac, destresează şi reduc tensiunea arterială.

 

 Ana Maria N.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel