Sari la conținut

Jumătate de milion de cazuri de cancer au o cauză pe care o putem controla

Aproape o jumătate de milion de cazuri noi de cancer la adulţi pot fi asociate pe plan mondial, în fiecare an, cu obezitatea sau cu greutatea în exces, afirmă autorii unui studiu publicat joi în revista medicală The Lancet Oncology, informează AFP.

Studiul, coordonat de International Agency for Research on Cancer (IARC), agenţia de cercetări asupra cancerului înfiinţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afirmă că obezitatea şi greutatea în exces au devenit un risc major, fiind vinovate de 3,6% (481.000 cazuri) din totalul cazurilor noi de cancer la adulţi în 2012.

Această analiză se sprijină mai ales pe o vastă bază de date Globocan, ce include incidenţa şi mortalitatea provocată de cancer în 184 de ţări.

Ţările bogate sunt cele mai afectate, cu aproape două treimi (64%) din totalul cazurilor de cancer asociate cu obezitatea înregistrate în America de Nord (111.000 cazuri noi, adică aproape un sfert din totalul mondial) şi din Europa.

Africa subsahariană este regiunea care contribuie cel mai puţin la acest bilanţ (7.300 cazuri de cancer).

În Europa, ţările din Europa de Est sunt afectate în mod special, cu 65.000 de cazuri de cancer.

Studiul arată că această relaţie dintre cancer şi obezitate le afectează mai mult pe femei decât pe bărbaţi, în mare parte din cauza endometrului (mucoasa uterului) şi a cancerelor mamare care apar în număr mare după menopauză.

La bărbaţi, excesul de greutate este vinovat de 1,9% (136.000) din totalul cazurilor de cancere din 2012. La femei, acest procent este de 5,4% (345.000 cazuri).

Persoanele supraponderale au un IMC (indice al masei corporale, calculat la raport între greutate şi pătratul înălţimii) cuprins între 25 şi 30 şi persoanele obeze au un IMC de peste 30.

Cancerele endometrului (mucoasa uterină), de colon, de sân, după menopauză, reprezintă aproape trei sferturi (73%) din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual şi asociate cu obezitatea la femei.

În rândul bărbaţilor, cancerele renale şi cele de colon reprezintă două treimi (66%) din total.

Potrivit OMS, numărul persoanelor care suferă de obezitate s-a dublat după 1980. Pe plan mondial există peste 1,4 miliarde de persoane supraponderale în vârstă de 20 de ani.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel