Sari la conținut

Kilogramele în plus pot scurta viața cu până la 10 ani

Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranța de viață, un tribut greu, care crește odată cu numărul de kilograme și poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista „The Lancet” și citat de agenția France Presse (AFP).

Realizat pornind de la analizarea datelor culese de la circa 4 milioane de adulți de pe patru continente, studiul a măsurat riscul unei morți premature înainte de vârsta de 70 de ani.

Cercetarea „stabilește într-un mod concludent că excesul de greutate și obezitatea sunt asociate unui risc crescut de deces prematur”, susține autorul principal al studiului, Emanuele Di Angelantonio, de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie).

„În medie, persoanele supraponderale pierd un an din speranța de viață, iar cele cu obezitate moderată trei ani”, a declarat Di Angelantonio. „În ceea ce privește persoanele cu obezitate severă, acestea pierd aproximativ zece ani din speranța de viață”, a indicat specialistul pentru agenția France Presse.

„Rezultatele cercetării contrazic studiile recente potrivit cărora persoanele supraponderale ar avea un avantaj în ceea ce privește supraviețuirea — așa-numitul ‘paradox al obezității'”, a indicat Școala de sănătate publică din cadrul Universității Harvard (Harvard School of Public Health), care a participat la studiu.

Cercetarea „arată că riscul de boli coronariene, de accidente vasculare cerebrale, de boli respiratorii și de cancer sunt toate crescute (la persoanele supraponderale)”, explică Di Angelantonio.

Riscul de deces prematur crește „în mod regulat și puternic” pe măsură ce kilogramele în exces se acumulează, a atras atenția studiul.

De asemenea, cercetarea relevă că efectul obezității sau a excesului de greutate asupra speranței de viață este „de trei ori mai mare la bărbați decât la femei”, a adăugat Di Angelantonio.

Obezitatea, al cărei număr de cazuri s-a dublat din 1980, a devenit un flagel la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează la 1,3 miliarde numărul adulților supraponderali din întreaga lume și la 600 de milioane numărul de obezi. Un procent de 39 la sută dintre adulți (persoane de peste 18 ani) sunt supraponderali, iar 13 la sută sunt obezi.

Pentru aceste statistici, OMS se bazează pe indicele de masă corporală (IMC), calculat prin împărțirea greutății la pătratul înălțimii.

Pentru o persoană de greutate normală, IMC este cuprins între 18,5 și 24,9. O persoană supraponderală are un IMC între 25 și 29,9, iar una obeză un IMC de 30 până la 34,9. Obezitatea este descrisă ca fiind severă atunci când IMC atinge sau depășește 40.

În timp ce riscul de a muri înainte de vârsta de 70 de ani este de 19 la sută pentru bărbați și de 11 la sută pentru femeile cu un IMC normal, acesta urcă la 29,5 la sută pentru bărbați și la 14,6 la sută pentru femeile moderat obeze (IMC-ul cuprins între 30 și 34.9).

Rezultat al unei colaborări internaționale, cercetarea se bazează pe analizarea a 239 studii efectuate între anii 1970 și 2015 asupra unui număr de 10,6 milioane de adulți din Europa, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă și Asia.

Pentru a evita influența asupra rezultatelor a unor factori precum fumatul sau existența unor boli anterioare, cercetătorii au exclus din eșantion pe fumători și pe foștii fumători, precum și pe cei care sufereau de boli cronice. De asemenea, au fost excluse din eșantion persoanele care au murit în termen de cinci ani de la debutul studiului.

În cele din urmă, au fost prelucrate date de la 3,9 milioane de adulți.

Studiul a implicat 500 de cercetători din peste 300 de instituții de profil din întreaga lume, „această colaborare fiind cea mai importantă și mai riguroasă realizată vreodată pentru a pune capăt controverselor privind indicele de masă corporală și mortalitatea”, a declarat Shilpa Bhupathiraju, de la Școala de sănătate publică a Universității Harvard, co-autoare a cercetării

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel