Sari la conținut

Klaus Iohannis a vizitat victimele de la Crevedia, la trei zile de la tragedie. „Nu vreau să acuz pe nimeni, dar…”

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Declaratii Klaus Iohannis despre tragedia de la Crevedia

Klaus Iohannis a vizitat victimele de la Crevedia, la trei zile de la tragedie. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar…

Marți, 29 august, Klaus Iohannis a vizitat răniţii din incendiul de la Crevedia, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după vizită, potrivit RADOR:

Klaus Iohannis a vizitat victimele de la Crevedia

  • Am fost în vizită. Am vizitat pompierii răniți, care sunt aici, în spital. Am întâlnit două categorii de persoane, pe care, trebuie să recunosc, că le admir: pompierii, care a fost la intervenție, profesioniști hotărâți, dăruiti si care, din păcate, au fost răniți în cadrul aceste intervenții, pe de altă parte, medicii, întregul corp medical care s-a mobilizat incredibil.
  • Au salvat vieți și destine. Și unii și alți au toată aprecierea și admirația mea. Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog cu ei și le-am dorit însănătoșire grabnică, iar pe cei din corpul medical i-am felicitat pentru munca pe care o fac, nu doar acum, în fiecare zi.

De ce s-a ajuns până aici?

  • Acum este foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face, ca cei care sunt răniți să poată să revină cât mai repede la munca lor.
  • Este momentul să ne gândim și la familiile victimelor, să le arătăm că suntem real alături de ei, că înțelegem suferința și fiecare în zona lui încearcă să vină cu un ajutor pentru ei. Aceste lucruri sunt cele care sunt urgente, care trebuie să se întâmple acum, dar deja trebuie să vedem și un pic mai departe.
  • Am avut în utimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, de la Botoșani, de la Crevedia, de la Alba. Toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime.
  • Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici, de ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit și atunci, cu siguranță, autoritățile trebuie să caute explicații și să caute soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. Trebuie să vedem dacă a fost neglijență sau ignoranță sau n-au fost bune procedurile sau nu s-au corelat instituțiile sau cineva a încălcat clar legea.

Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe

  • Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite. Nu pot să accept explicații de genul, că pe noi nu ne-a sesizat nimeni.
  • Este un pic greu de acceptat în cazul Crevedia că cei de acolo n-au știut. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde sistemul nu funcționează, unde procedurile nu sunt bune, acestea să fie lămurite, clarificate pentru a preveni astfel de evenimente.
  • Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de tragedii nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidență ce s-a întâmplat. În toată această situație să nu uităm de eroii pozitivi, pompierii și personalul medical, care și-au făcut cu vârf și îndesat datoria, punându-și viața în pericol. Pe ei să-i felicităm.
  • Din calitatea de președinte, nu cred că se putea face mai mult. Președintele este doar formal, executiv lucrurile se fac de guvern, deci lucrurile în practică se fac de guverne. Și atunci, sigur, putem să întrebăm dacă guvernele ar fi putut să facă mai mult. Rămâne o discuție care se poate purta. Ceea ce am făcut eu, ca și președinte, este să mă lupt la Bruxelles pentru bani, și îmi permit să vă reamintesc că am obținut 80 de miliarde de euro pentru România, o parte fonduri europene uzuale și o parte în așa-numitul PNRR, care se tot discută și se negociază, se schimbă, pentru a rezolva, de exemplu, această problemă.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel