Sari la conținut

La cât timp după ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poți vaccina?

Specialiștii susțin că vaccinarea împotriva Covid-19 se poate face numai la anumite perioade de timp după infectare. Acest proces depinde de circumstanța persoanelor vindecate, modul de infectare și anumite tratamente administrate pentru tratarea bolii. Iată ce trebuie să știi dacă te-ai infectat cu SARS-CoV-2 și vrei să te vaccinezi în rumătoarea perioadă.

Specialițtii atrag atenția că o persoană care nu este complet imunizată (imunitate care se obține la aproximativ 2 săptămâni după admnistrarea rapelului) se poate infecta cu noul coronavirus. De aceea, Ministerul Sănătății oferă informații referitoare la posibilele circumstanțe și, de asemenea, explică perioada optimă de vaccinare post-COVID.

La cât timp după ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poți vaccina?

„Experții recomandă vaccinarea și pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta.

a) Pentru persoanele care s-au infectat ÎNAINTE de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

b) Pentru persoanele care au s-au infectat DUPĂ prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

c) Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea acestuia.

Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcție de situație”, explică Ministerul Sănătății.

Astfel, vaccinarea post-COVID depinde în mod direct de tratamentul administrat în timpul bolii, de momentul infectării, perioada de recuperare și, de asemenea, circumstanța infectării între (sau după) administrarea unei doze de vaccin anti-COVID.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel