Sari la conținut

La cât timp după efectuarea vaccinului ajunge organismul să producă anticorpi?

Într-un interviu acordat, doctorul Virgil Musta a explicat cum produce organismul nostru anticorpi după vaccin. În urma cercetărilor efectuate, anticorpii se porduc în a-3-a săptămână după efectuarea primei doze de vaccin. S-a mai putut constata că cei cei care au dezvoltat o formă severă a bolii, au o imunitate mai bună în comparație cu cei care au dezvoltat o formă ușoară.

”Avem deja studiul făcut pe 200 de persoane care arată că toți medicii și personalul medical care s-au vaccinat, cu excepția unei singure persoane, au făcut titru de anticorpi protectori.

Mai mult de jumătate au titru înalt protector. Titrul protector capătă o valoare bună de abia după a doua doză de vaccin”, a spus medicul, la Digi24.

Conform acestuia, între prima și a doua doză de vaccin nivelul de protecție depinde de perioada care a trecut de la prima doză: „Așa se explică și situația în care facem boala după prima doză, pentru că noi începem să facem anticorpi de abia de la a doua săptămână și studiul nostru a arătat că ajungem la un titru protector în 40% din cazuri la a treia săptămână după prima doză”.

Care este nivelul de anticorpi după prima doză de vaccin și  unde ajunge după rapel?

Virgil Musta a spus că nivelul de anticorpi a fost în jur de 100, până la 200 după prima doză, fiind un nivel considerat de medici „posibil de protecție”. La a doua doză însă, 60% din personal a făcut peste 400 de unități, iar un număr mai mic de personal a rămas la un titru cuprins între 200 și 400.

Virgil Musta: nu toți cei care se îmbolnăvesc, fac și anticorpi

„Am avut persoane care aveau boala dovedită, forme ușoare și care am constatat că nu au făcut anticorpi. Se pare că formele severe fac imunitate mai bună decât formele ușoare”.

Este recomandabil ca toate persoanele să facă vaccinul, indiferent dacă au trecut prin boală sau nu

Cei care au trecut prin boală și au făcut prima doză de vaccin este recomandabil să o facă și pe a doua, pentru că s-ar putea ca protecția să scadă după boală la două – trei luni și să fie pierdută după 3 – 4 luni, pe când vaccinarea completă oferă imunitate pe cel puțin opt luni.

În plus, majoritatea persoanelor nu face anticorpi împotriva Spike-ului viral, ci de alt tip: „Sunt niște markeri de fapt care arată că au trecut prin infecție, dar anticorpii nu sunt și cei care te protejează. Există riscul să credem că suntem protejați și să nu avem, de fapt, suficienți anticorpi protectori”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel