Sari la conținut

La ce complicații sunt predisupuși diabeticii și cum pot face să le evite

Diabetul este una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite la români. Însă, această boală nu este atât de simplă pe cât pare, iar evitatul zahărului nu te poate scăpa mereu de complicații

Gabriel Fereşteanu

Diabet înseamnă glicemie mare. În acelaşi timp, diabet înseamnă complicații, macrovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) şi microvasculare (afectare renală, neuropatie, retinopatie pînă la orbire), motiv pentru care este logic să judecăm că însăşi glicemia mare este cauza acestora.

Riscurile la care se supun diabeticii

Tratamentul diabetului zaharat de tip II, al cărui scop şi efect este scăderea glicemiei, ar trebui să scadă şi complicațiile. Însă, acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată.. „Printre problemele pe care le-ar putea întâlni cei care suferă de această afecțiune se numără cele la inimă, la membrele inferioare sau în cel mai rău caz, chiar pierderea vederii. Riscul cardiovascular al diabeticilor este de 20-24%, în timp ce cel de neuropatie (senzație de amorțeală sau arsură la nivelul picioarelor, lipsa sensibilității la acest nivel) este de 6%. Riscul celorlalte complicații este de 4% pentru orbire, şi de 2% pentru dializă”, spune Prof. dr. Cristian Băicuş.

Soluții împotriva efectelor

Cele mai multe studii cu aceste medicamente, indiferent cât de noi sau scumpe sunt, urmăresc doar scăderea glicemiei, nu şi prevenirea complicațiilor.„Din păcate, studiile care urmăresc efectele cu adevărat importante sunt puține (vreo 4-5, pentru diabetul de tip II). Spre surpriza generală, aceste studii nu au reuşit să demonstreze că scăderea glicemiei duce şi la evitarea substanțială a efectelor importante, complicațiile enumerate mai sus ale diabetului, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind rolul cauzal al glicemiei în apariția acestor complicații. Şi arată, totodată, că demonstrarea faptului că un tratament scade glicemia nu este de ajuns pentru a credita acel tratament şi pentru scăderea complicațiilor de care ne temem. Oricum, scăderea tensiunii arteriale, atunci când ea este peste 140 mmHg şi o statină pentru colesterol scad incomparabil mai mult riscul cardiovascular decât tratamentul de scădere a glicemiei”, sublinează doctorul Băicuş.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel