marți, ianuarie 26, 2021

Ţigările electronice, folosite din ce în ce mai des pe baza convingerii că ajută fumătorii să renunţe la viciu, pot avea efectul contrar, existând riscul de a-i determina pe tineri să se apuce de fumat, consideră criticii acestui dispozitiv.

Conceput să imite aspectul unei ţigări normale, dispozitivul constă într-un cartuş ce conţine nicotină lichidă şi o componentă de încălzire. Prin tragerea de la un capăt al ţigării, lichidul plin cu nicotină trece prin această componentă, fiind transformat într-un vapor vizibil care este inhalat şi apoi expirat.

Procesul creează o senzaţie de relaxare, asemănătoare fumatului, dar, potrivit producătorilor, fără chimicalele cancerigene create de tutun. Cu alte cuvinte, cei care trec de la fumat la “inhalat vapori” îşi pot asigura nevoia de nicotină într-un mod mai sănătos.

Totuşi, ţigările electronice pot fi dăunătoare din mai multe puncte de vedere.

Presa italiana a anunţat recent că o echipă de oameni de stiinţă a analizat mai multe lichide pentru astfel de dispozitive şi a ajuns la o concluzie şocantă: conţin metale grele precum plumb, arsenic şi crom.

După ce Marea Britanie şi Franţa au impus restricţii în ceea ce priveşte utilizarea ţigaretelor electronice şi Italia se pregăteşte să ia măsuri.

Medicii au descoperit că lichidul din rezervele acestor dispozitive conţine subsanţe nocive, dar şi metale grele: plumb, cadmiu, arsenic şi crom. Inhalarea acestora duce rapid la cancer de plămâni, tiroidă şi laringe.

Ca urmare, cercetătorii vor să propună un proiect care să interzică total vânzarea şi utilizarea ţigărilor electronice în toate ţările membre UE. Această iniţiativă va fi pusă la punct până la finalul acestei luni.