joi, octombrie 22, 2020

Clasa socială este un indicator al tipului de cancer de care e cel mai probabil să suferi, potrivit cercetătorilor.

Persoanele înstărite au un risc mai mare de a suferi de cancer al pielii, cancer al tiroidei şi al testiculelor, în vreme ce oamenii săraci e mai probabil să dezvolte cancer de laringe, de col uterin, de ficat şi de penis. De asemenea, în cazul persoanelor sărace, e mai puţin probabil ca acestea să fie diagnosticate la vreme, aşa că este mai probabil să moară din cauza cancerului.

Citește și:

Anumite tipuri de cancer sunt întâlnite cu predilecţie în anumite categorii sociale, au descopertit cercetătorii din cadrul New York State Cancer Registry.

Studiul lor, publicat în jurnalul Cancer, a studiat prevalenţa diferitelor tipuri de cancer în cele mai bogate şi cele mai sărace cartiere din mai multe oraşe americane, cuprinzând peste două cincimi din populaţia SUA.

Cercetătorii au repartizat aproape 3 milioane de cancere, diagnosticate între anii 2005 şi 2009, în 4 grupe constituite pe baza „nivelului de sărăcie” (înregistrat în cadrul recensământului) al populaţiei cartierului respectiv, la momentul diagnosticului.

Citește și:

Unele cancere – precum sarcomul Kaposi şi cancerul laringian, penian, hepatic şi de col uterin – aveau o probabilitate mai mare de a apărea în cartiere sărace, în vreme ce, în cartiere bogate, era mai probabil să apară melanomul malign (cel mai periculos tip de cancer al pielii), cancerul tiroidian şi cel testicular.

Autorii studiului speră ca descoperirile lor să scoată în evidenţă necesitatea şi utilitatea unor asemenea cercetări. Acestea, spun specialiştii, ar trebui făcute mult mai des în viitor, pentru a putea pune în practică măsuri de prevenire adecvate, care să scadă incidenţa cancerelor specifice anumitor categorii sociale.

Citește și:

 

 

Parteneri--