Sari la conținut

La ce sport vă înscrieţi copilul ca să-l dezlipiţi de calculator

Ofertele cluburilor sunt variate, iar preţurile sunt destul de accesibile. Practicarea unui sport nu fereşte copilul doar de sedentarism, ci îl ajută să-şi dezvolte abilităţi care îi vor fi necesare în viaţă: învaţă să se controleze şi să ia decizii în momente dificile, iar spiritul de echipă îi face sociabili.

Din punct de vedere psihologic şi mental, sportul îi învaţă pe copii cum să-şi întărească voinţa, rezistenţa şi concentrarea, dar şi cum să-şi controleze stresul şi suferinţa prin care ar putea să treacă şi mai târziu în viaţă.

„Sportul îi ajută pe copii să aibă o prezenţă elegantă, să fie dis ciplinaţi, iar competiţiile la care participă îi motivează să ajungă printre primii”, enumeră dintre beneficii Iuliana Rizescu, fostă balerină la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, din Bucureşti.

Înainte de a decide către ce sport să-şi îndrume copiii, părinţii trebuie să ţină cont de vârsta lor şi de înclinaţiile pe care le au. În nici un caz copilul nu trebuie obligat să facă performanţă, recomandă psihologii.

Înotul, recomandabil după vârsta de 5 ani

„Datorită înotului, copiii învaţă să depăşească momentele critice în care ei cred că nu o să reuşescă şi sunt tentaţi să cedeze, ceea ce le dă încredere. Învăţă să fie învingători, dar să şi piardă”, descrie avantajele acestui sport antrenorul Cătălin Becheru, de la Clubul Sportiv Aqua Team, din Bucureşti.

Frecvent, micuţii care fac înot au blocaje pentru că nu reuşesc să bată apa cu picioarele sau să stea cu capul sub apă, spre exemplu. În astfel de momente, sunt învăţaţi de antrenori să nu cedeze şi să lupte pentru a-şi învinge teama. Vârsta minimă de la care copiii pot începe să se familiarizeze cu înotul este 5 ani.

„Abia după o perioadă de un an au capacitatea să-şi coordoneze braţele, picioarele şi respiraţia pentru a învăţa să înoate corect”, mai spune antrenorul Cătălin Becheru.

  • Tariful minim pentru o şedinţă de o oră de înot este de 50 lei, variind în funcţie de mărimea şi amplasarea bazinului.

Tir cu arcul ca să se concentreze la teme

Tirul cu arcul este un sport recomandat după ce copilul a împlinit 7-8 ani, pentru că este nevoie ca musculatura spatelui şi a braţelor să fie suficient de dezvoltată pentru a întinde un arc.

Practicarea acestui sport ajută micuţul să-şi dezvolte abilităţile legate de echilibru, coordonare şi perseverenţă.

„Copilul va trebui să-şi cultive răbdarea şi atenţia, mărindu-şi treptat capacitatea de concentrare”, explică Codruţa Angelescu, preşedinte Kinetik Club, din Capitală. Concentrarea de la antrenament se prelungeşte şi acasă, copiii fiind mult mai atenţi atunci când îşi fac temele. „Acest sport cultivă prin excelenţă o postură cu spatele drept şi capul sus, care se reflectă şi în atitudinea interioară”, mai adaugă Codruţa Angelescu.

  • La Kinetik Club există tarife speciale pentru cuplul părinte-copil, mulţi părinţi dorind să practice acest sport, ca hobby sau chiar să facă performanţă.

„Baschetul îi ajută să crească armonios”

Un sport care îmbină fineţea, precizia şi fantezia exerciţiilor tehnice şi tactice, extrem de benefic copiilor, este baschetul. Prinderea mingii, pasarea sau alergarea printre jaloane se reflectă în dezvoltarea fizică şi psihică a micuţilor.

„Baschetul îi ajută să crească armonios şi să se integreze mult mai uşor în societate”, este de părere antrenorul Andreea Ionescu, de la Clubul de Baschet „Laguna”, din Capitală.

De regulă, baschetbaliştii se diferenţiază de alţi sportivi prin talia lor înaltă, însă copiii sunt primiţi fără ca înălţimea să fie un criteriu. „După o oră şi jumătate de antrenament, copiii sunt foarte obosiţi şi astfel îşi ajută corpul să se odihnească şi să se hrănească sănătos”, spune antrenorul Sorin Dragomirescu, de la Clubul de Baschet „Laguna”. Acest club are zece locuri de antrenament în Capitală.

  • Tariful lunar pentru un copil este în jur de 100 de lei, bani în care sunt incluse trei antrenamente săptămânale. Taxa poate fi mai mare în funcţie de zona unde este amplasată sala şi de nivelul de performanţă la care ajunge copilul.

OFERTE VARIATE
Balet

Pe lângă faptul că le dă copiilor posibilitatea să câştige încredere în sine, baletul îi ajută să-şi dezvolte cultura muzicală. Mai toate centrele unde se ţin cursuri de balet oferă şi spectacole pe parcursul anului, ceea ce motivează foarte mult copiii.

„Baletul îi ajută să aibă o prezenţă elegantă, iar competiţiile îi motivează să ajungă printre primii”, crede Iuliana Rizescu, fostă balerină.

Cursurile de balet nu se recomandă astmaticilor şi celor care au probleme grave de sănătate, pentru că trebuie să depună efort ridicat şi să facă sărituri care necesită multă energie.

  • Tariful lunar este în jur de 150 lei şi include două şedinţe pe săptămână. Pe lângă aceşti bani, trebuie să luaţi în calcul şi alte câteva sute de lei pentru rochii, body-uri speciale, dresuri albe şi opincuţe, care nu intră în preţ.

Scrima ajută copilul să ia decizii rapide şi să-şi dezvolte îndemânarea

Dacă vă tentează să daţi copilul la un curs de scrimă, e bine de ştiut că îl ajută să-şi ascută simţurile, timpul de reacţie şi reflexele. Pentru că este singur în faţa adversarului, copilul îşi va dezvolta şi abilitatea de a lua decizii rapide, fiind presat de timp.

„Se dezvoltă îndemânarea, coordonarea întreagă a corpului la nivel vizual, acustic. Important este că scrima şi disciplinează un copil”, explică Adrian Ficker, antrenor la Clubul de Scrima „Spada”, de la Colegiul „Cantemir Vodă”, din Capitală.

Pe lângă abilităţile de coordonare şi de concentrare, copilul îşi îmbunătăţeşte şi rezistenţa fizică. În timpul unui antrenament, se ard multe calorii şi sunt solicitaţi în mod deosebit muşchii picioarelor, ai mâinii şi abdomenul.

Antrenorii de scrimă susţin că vârsta optimă pentru ca un copil să se apuce de acest sport este de 5 ani. Micuţii au nevoie de un echipament special, confecţionat din burete de plastic şi alte materiale uşoare, iar spada se face din spumă.

  • Antrenamentul la copii mai mici de 10 ani este recomandat o dată pe săptămână. Preţul abonamentului lunar este în jur de 100 euro, preţ care variază în funcţie de vârstă şi grupele în care sunt împărţiţi.

„Copiii trebuie să aleagă scrima dacă le place duelul. E un joc ce implică gândirea strategică”, mai spune antrenorul.

SFATUL PSIHOLOGULUI

Sport de plăcere, nu din obligaţie

În alegerea unui sport pentru copilul lor, părinţii trebuie să ţină cont de vârsta acestuia, de cât timp şi câţi bani au la dipoziţie.

De regulă, părinţii hotărăsc ce sport să facă micuţul lor, însă există riscul ca el să refuze să-l mai practice, dacă nu-i place.

„Părinţii trebuie să le ofere copiilor câteva variante din care el să aleagă, iar copilul este cel care decide”, recomandă Andreea Dumitrescu, psiholog psihoterapeut la Centrul Mindcare, din Capitală.

Dacă micuţul refuză să mai meargă la antrenamente, trebuie să analizaţi motivele acestei situaţii: este din cauza colegilor, a antrenorului sau, pur şi simplu, nu-i place sportul ales.

„Dacă părinţii îi condiţionează performanţele, copilul va fi mult mai presat şi sportul nu va mai fi o plăcere, ci o obligaţie”, mai spune psihologul.

În cazul în care copilul trece prin înfrângeri sportive, trebuie învăţat atât de părinţi, cât şi de antrenori să suporte eşecul şi să facă un efort să depăşească momentul.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel