luni, martie 8, 2021

Primul lucru pe care e nevoie să-l faci atunci când te hotărăşti să mănânci sănătos este să citeşti etichetele produselor. Poate fi mai greu la început, dar odată ce te familiarizezi cu conținutul nutrițional

al alimentelor vei învăţa să faci alegeri mai bune.

Iată cele cinci sfaturi ale nutriţionistului Heather Bauer despre citirea corectă a etichetelor:

Nu te uita doar la grăsimi şi calorii! Desigur că eşti interesat de cât de multe calorii conţine alimentul pe care ești pe cale să-l mănânci sau să-l cumperi. Dar asta nu e singura modalitate prin care afli dacă un produs alimentar este bun pentru tine sau nu. Multe alimente ambalate conţin cantităţi imense de zahăr sau de sodiu, deci asigură-te că eşti atent şi la acest aspect atunci când citeşti eticheta.

Cel mai indicat este să

alegi produse care conţin mai puțin de 20 de grame de grăsimi și mai puțin de 10 de grame de zahăr (mai ales în cazul batoanelor proteice și al cerealelor). În cazul  sodiului, orice produs care conţine mai mult de 480 de miligrame este prea mult. Cel mai indicat este ca alimentele pe care le cumperi să conţină  între 120-300 mg de sodiu.

Cantitatea de carbohidraţi? Acesta este un alt aspect pe care trebuie să-l iei la cunoștință atunci când citeşti o etichetă. Nutriţionistul recomandă să alegi produsele  care conţin carbohidraţi aproximativ 10% din cantitatea recomandată de FDA (300 grame

pe zi).

Cu cât mai scurtă cu atât mai bine în ceea ce priveşte lista de ingrediente! Pentru gustări și alimentele de bază, cum ar fi pâine sau suc, trebuie neapărat să te asiguri că alegi  un produs care conţine cât mai puţine ingrediente. Mai puţine îngrediente înseamnă şi mai puţine șanse să mănânci aditivi artificiali. Dacă se poate, caută produse alimentare care au mai puțin de 10 ingrediente, iar dacă au cinci-şase cu atât mai bine.

Compară ceea ce scrie pe etichetă cu realitatea. Sigur că şi pe ambalajul unei prăjituri poate scrie e o bună sursă de fibre, dar dacă vezi că respectivul

produs conţine doar 3 grame, înseamnă că nu e cel mai bun mod de a obține cantitatea zilnică recomandată de fibre. Companiile pot eticheta cu ușurință un produs cu o astfel  de mențiune, aşa că asigură-te că ai citit întreaga etichetă nu doar cuvintele atractive de pe față!.

Cantităţi scăzute. Alege produsele cu cele mai mici cantităţi de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. Avem toate nevoie de grăsimi pentru buna funcţionare a organismului dar sfatul nutriţionistului este să nu depăşim cantitatea de 60 de grame pe zi de grăsimi.

Mărimea portiei este cheia. Wow! Doar 100

de calorii pentru această pungă întreagă de chips-uri? Uită-te mai bine pe etichetă pentru că doar o singură porţie conţine 100 de calorii, iar punga întreagă are de fapt trei porţii.

Ultimele stiri

Parteneri