Sari la conținut

La inaugurarea secției de urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, Rfila vorbește de o strategie a personalului în sănătate

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alexandru Rafila

La inaugurarea secției de urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că problema crizei de personal din spitale poate fi rezolvată printr-o strategie a resurselor umane specializate, care să includă colaborarea cu universităţile de medicină.

„Criza de personal din spitale nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Soluţiile de moment sunt soluţii pe care încercăm să le introducem atunci când avem o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia. Dar criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate. Staţi puţin, că abia am venit la Ministerul Sănătăţii. Sigur, avem o strategie cadru, dacă vreţi, să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, vom avea oameni bine pregătiţi”, a spus ministrul Rafila.

Mulți dintre medicii de familie sunt trecuți de 50 de ani

Potrivit domnului Rafila, fenomenul migrării specialiştilor din sănătate a încetinit, în schimb în următorii ani va exista o criză a medicilor de familie, având în vedere că mulţi dintre aceştia sunt trecuţi de 50 de ani.

„Trebuie să facem cumva să schimbăm situaţia medicinii de familie, pentru că în momentul de faţă medicii de familie au o medie de vârstă foarte înaintată, de peste 50 de ani. Lucrul acesta va duce, în anii următori, la o criză de medici pentru asistenţa medicală primară”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Nouă unitate de primiri urgenţe inaugurată la Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa

Aflat la inaugurarea noii unităţi de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, Alexandru Rafila a declarat că acest spital reprezintă un model pentru felul în care în ultimii ani a atras medici tineri, cărora li s-au oferit condiţii mai bune de muncă, aparatură de ultimă generaţie, dar şi posibilitatea de a locui în blocuri construite prin ANL, prin proiecte iniţiate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, conform Agerpres.

„Să încercăm să replicăm modelul de la Bistriţa, să-i putem stabiliza în toate oraşele din România”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat, cu ocazia recepţionării lucrărilor de la UPU-SMURD, că în ultimii opt ani în spitalul din Bistriţa s-au investit aproximativ 46 de milioane de euro, iar numărul medicilor tineri care au venit să se angajeze la Bistriţa în această perioadă a ajuns la aproape 90 de persoane.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel