vineri, iunie 9, 2023

La Vatican, vaccinul anti-covid devine obligatoriu. Ce riscă angajații care refuză vaccinarea

În plină campanie de vaccinare anti-covid, Vaticanul a anunțat că angajații săi riscă să-și piardă locul de muncă în cazul în care refuză să se vaccineze anti-covid. Cu excepția cazurilor în care există motive justificate de sănătate.

Potrivit Reuters, un decret semnat de cardinalul Giuseppe Bertello, în efect guvernatorul Vaticanului, legiferează că vaccinarea este „alegerea responsabilă” datorită riscului de a provoca rău altor persoane.

Decretul a fost semnat în 8 februarie și publicat ulterior pe site-ul Vaticanului. Acesta susține că angajații care nu se pot vaccina din motive de sănătate ar putea fi transferați într-o altă poziție.  Cel mai sigur într-un loc unde vor intra în contact cu mai puține persoane. Cu toate că își vor păstra salariul actual chiar dacă vor fi mutați într-o funcție inferioară.

Ce riscă angajații care refuză vaccinarea

Decretul avertizează însă că „persoanele care refuză să se vaccineze fără motive temeinice” ar putea fi vizate de o clauză specifică a unei legi din 2011 privind drepturile și obligațiile salariaților. Conform acestei clauze angajații care refuză „măsuri de prevenție” ar putea fi supuși „unui grad diferit de consecințe care pot ajunge până la concediere”.

Papa Francisc s-a pronunțat ferm în favoarea vaccinării ca modalitate de a preveni răspândirea coronavirusului.
„Este o alegere etică fiindcă te joci cu sănătatea ta, cu viața ta. Dar, de asemenea, te joci cu viețile celorlalți”, a declarat Papa Francisc pentru Rai 1.

Vatican: vaccinul anti-covid devine obligatoriu și pentru jurnaliștii acreditați

De asemenea, Vaticanul a introdus obligativitatea vaccinării și pentru jurnaliștii acreditați la Vatican. Papa Francisc va fi însoțit de mai mulți ziariști, în timpul vizitei sale în Irak programată pentru luna viitoare.

Giuseppe Bertello, care a semnat decretul, a fost testat pozitiv cu coronavirusul în luna decembrie și a intrat în autoizolare. De la începutul pandemiei, Vaticanul a înregistrat mai puțin de 30 de contagieri, majoritatea fiind în rândul membrilor Gărzii Elvețiene care locuiesc într-o cazarmă comună.

Vaticanul, cel mai mic stat din lume. Are câteva mii de angajați, majoritatea acestora locuind în Italia. Orașul-stat și-a lansat programul de vaccinare anti-Covid luna trecută și papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a fost printre primii inoculați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private