miercuri, octombrie 20, 2021

Din dorinţa de a a tăia cât mai mult din aportul caloric, multe persoane aleg iaurturi şi lapte degresat. Nimic mai greşit, spun specialiştii care suţin că lactatele degresate îngraşă mai mult decât cele

care conţin grăsimi.

Astfel, copiii care beau lapte integral cântăresc mai puţin, la patru ani, decât semenii lor cărora le-a fost administrată versiunea degresată a laptelui, conform unui studiu realizat de o echipă de medici pediatri de la Şcoala de Medicină de pe lângă Universitatea din Virginia.

În cadrul acestui studiu au fost chestionaţi circa 11.000 de părinţi cu privire la sortimentul de lapte administrat copiilor lor în vârstă de doi ani: lapte integral, cu 3% până la 6% grăsimi sau degresat (1-2%) ori de soia.

Copiii au fost cântăriţi la vârsta de doi ani, la începutul experimentului,

şi încă o dată la patru ani. S-a constatat că printre cei care consumau lapte degresat la vârsta de doi ani 14% erau supraponderali, iar la vârsta de patru ani – 16%.

În general, în 57% din cazuri, micuţii din această categorie au luat kilograme în exces după doi ani de experiment. Greutatea medie a copiilor care au consumat lapte integral a fost mult mai mică.
Soluţia propusă de experţi: alegeţi lactatele cu conţinut redus de grăsimi sau consumaţi-le mai rar pe cele integrale.

,,Recomand iaurtul cu până la 4% grăsime şi laptele cu până la 2% grsăime”, spun nutriţionistul

Bogdan Guinea.

Grăsimea din lactate este una dintre cele mai bogate surse de acid linoleic conjugat (CLA), care ajută la arderea depozitelor de grăsime din corp. în plus, laptele integral este o sursă vitală de vitamine liposolubile.

Ultimele stiri