Laringita este o inflamaţie a corzilor vocale sau a laringelui care face ca vocea să devină foarte răguşită. Laringitele pot fi de scurtă durată sau cu o durată mai mare (cronice). De cele mai multe ori apare pe neaşteptate şi nu durează mai mult de 2 săptămâni. Atunci când simptomele durează 2 săptămâni sau mai mult, este vorba despre o laringită cronică şi este necesară vizita la medic.

Cea mai comună cauză a laringitei este răceala sau gripa, însă există şi alţi factori cum ar fi: suprasolicitarea vocii, iritaţia gâtului din cauza fumului de ţigară sau a alergiilor şi refluxul de acid. Refluxul de acid, denumit şi boala gastroesofagiană de reflux este cea mai comună cauză a laringitei cronice. Alte cauze pot fi: leziuni ale nervilor, răni, polipi, noduli pe corzile vocale. Corzile vocale sunt benzile elastice din interiorul laringelui, care produc vocea.
La unele persoane răgușeală poate apărea natural odată cu înaintarea în vârstă când corzile vocale devin mai subţiri şi mai slăbite.

 

Simptome

Principalul simptom al laringitei este răguşeala, vocea poate deveni mai groasă decât de obicei, sau vă puteţi chiar pierde vocea în totalitate. Pot apărea, însă şi alte simptome ca: durere şi senzaţie de uscăciune în gât, tuse şi dificultăţi de înghiţire.

 

Diagnosticare

Medicul va diagnostica laringita printr-un examen fizic şi întrebându-vă despre simptome sau vă poate recomnda următoarele teste:

– Laringoscopie: pentru acest examen medicul va introduce un tub flexibil (fibroscopul) în gât, ceea ce îi va permite să vadă în detaliu laringele, în timpul acestui test, medicul poate preleva o porţiune de ţesut de la nivelul laringelui pentru efectuarea unei biopsii. Examinarea anatomopatologică a acestui ţesut laringian poate exclude diagnosticul de cancer sau al unei alte afecţiuni grave.  Există riscul apariţiei cancerului în cazul în care pacientul este fumător şi prezintă noduli la nivelul laringelui;
– Laringostroboscopie: acest test permite medicului să observe vibraţiile corzilor vocale pentru studiul mobilităţii acestora, utilizând un instrument luminos.

 

Tratament

În majoritatea cazurilor, laringita este tratată acasă prin: consumarea cât mai multor lichide, ferindu-vă de fumul de ţigară şi prin repaus vocal.

Medicaţia poate fi administrată pentru tratarea laringitei sau pentru a rezolva o serie de simptome ce pot înrăutăţi evoluţia lbolii. Medicul specialist poate recomanda exact tratamentul necesar pentru fiecare pacient în parte.

Pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian tratamentul are drept ţintă scăderea producerii de acid gastric.

 

Recent Posts

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

18 minute ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

48 de minute ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

o oră ago

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Lidia Fecioru: Ne va purta noroc

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit…

2 ore ago

„Am făcut un test ADN – fiul meu nu este copilul meu biologic, ar trebui să-i spun?”

Mărturisirea unui tânăr de 30 de ani despre rezultatele șocante ale unui test ADN a…

2 ore ago

O zodie primește ajutor DIVIN după Paște. Va avea mare noroc în tot ceea ce face

Cristina Demetrescu spune că un semn beneficiază de un ajutor neașteptat la scurt timp după…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic