Sari la conținut

Lasă SOLNIȚA jos! Poți trăi mai mult dacă NU consumi sare

Din cuprinsul articolului

Lasă SOLNIȚA jos! Poți trăi mai mult dacă NU consumi sare. Adăugarea de sare în plus în mâncare ar putea să vă reducă speranța de viață, potrivit unui nou studiu publicat în European Heart Journal.

Studiul a constatat că adulții care își sărează întotdeauna mâncarea după ce o gătesc au cu 28% mai multe șanse de a muri prematur din orice cauză, în comparație cu adulții care nu adaugă niciodată sau rareori sare în mâncare.

Constatările au sugerat că, la vârsta de 50 de ani, sarea în exces reduce speranța de viață cu 1,5 ani pentru femei și cu 2,28 ani pentru bărbați.

Cum puteți reduce aportul de sare în cadrul unei diete pentru hipertensiune arterială?

Lu Qi, MD, PhD, profesor de epidemiologie la Universitatea Tulane și coautor al studiului, a declarat că legătura dintre consumul de sare și moartea prematură a fost neclară. În timp ce multe studii au asociat aportul de sare cu un risc crescut de deces.

Ar trebui să renunțați la sare?

Potrivit cercetărilor efectuate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 90% dintre americani consumă prea mult sodiu. Cele mai recente Ghiduri dietetice pentru americani sugerează că adulții ar trebui să consume mai puțin de 2.300 mg de sodiu în fiecare zi, ceea ce reprezintă echivalentul unei lingurițe de sare de masă.

Cu toate acestea, aproximativ 75% din sodiul pe care îl consumă americanii provine din alimentele procesate, cum ar fi pâinea, puiul, brânza și ouăle, nu au un gust sărat în sine, acestea sunt unele dintre principalele surse de sodiu.

Experții recomandă consumul mai multor fructe și legume pentru a ajuta la reducerea riscului de deces prematur, deoarece produsele proaspete conțin potasiu, un „nutrient protector” care poate contracara efectul negativ al sodiului, a spus Qi.

Sodiul și potasiul

Sodiul și potasiul sunt amândoi electroliți folosiți de organism pentru a menține volumul de sânge și tensiunea arterială. Consumul de prea mult sodiu, și nu suficient potasiu, poate crește tensiunea arterială. Cu toate acestea, prea mult potasiu poate duce, de asemenea, la probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni renale, hepatice sau cardiace existente. Cheia este de a găsi un echilibru între aportul de sodiu și potasiu.

Grace Derocha, MBA, RD, un purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică, a declarat că celulele noastre au o cantitate limitată de „uși” prin care pot intra electroliții și mineralele.

Derocha a spus că fructele și legumele „oferă o hidratare naturală” care poate ajuta organismul să scape de excesul de sodiu.

„Există cu siguranță și alte modalități de a aromatiza alimentele fără a adăuga sodiu”, a spus Derocha. De exemplu, ierburile aromatice și condimentele, cum ar fi usturoiul, ceapa și ghimbirul, pot adăuga arome mâncării fără a crește consumul de sodiu.

Înlocuitorii de sare pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Sarea adăugată poate fi doar unul dintre numeroșii indicatori ai unui stil de viață nesănătos în general, a spus Qi, potrivit verywellhealth.com.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel