Sari la conținut

Lavanda: plantă cu proprietăți medicinale, folosită încă din antichitate

Lavanda:  plantă cu proprietăți medicinale, folosită încă din antichitate, este o plantă foarte veche, care a fost utilizată în medicina alternativă, încă  din antichitate.

Oamenii de știință au descoperit că seducătoarea lavandă schimbă starea de spirit a celui care o privește și îi simte mirosul.

Plinius, primul român care a studiat această frumoasă plantă de culoare albastru-violet, consideră că lavanda este un bun remediu pentru ameliorarea durerilor,nervilor, tulburărilor de stomac, icterului și acrampelor menstruale. Și pentru că vara insectele nedorite își fac simțită prezența, planta mediteraneeană vindecă mușcătura de insecte.

Lavanda vindecă răni

Încă din vremea Romanilor, florile de albastru-violet de lavandă au fost folosite pentru a trata rănile soldaților, pentru calmarea nervilor, a fricilor, a emoțiilor și pentru dobândirea curajului. Medicii care au participat în primul război mondial au folosit cu succes uleiul de lavandă ca și dezinfectant.

Citeste si:

Lavanda tratează afecțiunile psihice și insomniile

În Tibet, planta era folosită pentru tratarea afecțiunilor psihice și a insomniilor.

În Evul Mediu, culegătorii de lavandă au fost ocoliți de tuberculoză, datorită proprietăților din plantă. Aceste efecte s-au observat și pe timpul pandemiei de ciuma. Efectele benefice au făcu ca persoanele infectate care au fost tratate cu uleiul de lavandă au dat rezultate pozitive. Datorită proprietăților acestei plante, lavanda a fost folosită pentru îndepărtarea șobolanilor și a puricilor care au micșorat aria de răspândire a ciumei.

Ce beneficii aduce corpului uman

Administrată intern, această verdeață reduce tensiunile psihice, reduce starea de agitaţie nervoasă şi de anxietate, tratează atacul de panică, alungă depresia, combate insomnia, armonizează starea emoțională, contribuie la funcționarea normală a întregului sistemului nervos și cardio-vascular – înlătură palpitațiile pe fond nervos și normalizează tensiunea arterială.

Lavanda este tămăduitoare și pentru sistemul digestiv. Ea stimulează secrețiile biliare, este un bun agent detoxifiant, care împiedică formarea calculilor biliari. Reduce tulburările digestive pe bază nervoasă, ameliorează durerile de stomac. Are acțiune calmantă asupra mucoasei gastrice, favorizează digestia, tratează balonarea și migrenele care însoțesc dischineziile biliare.

Folosită extern, lavanda menține sănătatea pielii și a cavității bucale, combate căderea părului și menține scalpul sănătos. Uleiul de lavandă are acțiune antiinflamatoare și antispastică. Astfel că durerile musculare și articulare dispar cu ușurință prin masaj cu acest ulei. Uleiul esențial de lavandă este unul dintre puținele uleiuri esențiale care pot fi aplicate direct pe piele, fără a fi diluate, notează plantedeleac.com.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.