Sari la conținut

Leacul ficatului gras: alimentul care trebuie consumat zilnic

ficat gras
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Predispoziția genetică a bolilor de ficat

Ficatul gras este cunoscut și sub numele de steatoză hepatică. Se întâmplă atunci când grăsimea se acumulează în ficat. Este normal să ai cantități mici de grăsime în ficat, dar prea mult poate deveni o problemă de sănătate.

Ficatul tău este al doilea organ ca mărime din corpul tău. Ajută la procesarea nutrienților din alimente și băuturi și filtrează substanțele nocive din sânge.

Prea multă grăsime în ficat poate provoca inflamația ficatului, care poate afecta ficatul și poate crea cicatrici. În cazurile severe, această cicatrice poate duce la insuficiență hepatică.

Când se dezvoltă ficatul gras la cineva care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala ficatului gras alcoolic (AFLD).

La cineva care nu bea mult alcool, este cunoscută sub numele de boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD).

Conform unei cercetări din 2017, NAFLD afectează până la 25 până la 30% dintre oameni din Statele Unite și Europa.

Care sunt simptomele ficatului gras?

Ficatul gras poate progresa prin patru etape:

  • Ficat gras simplu. Există o acumulare de grăsime în exces în ficat. Ficatul gras simplu este în mare parte inofensiv dacă nu progresează.
  • Steatohepatită. Pe lângă excesul de grăsime, există și inflamație în ficat.
  • Fibroză. Inflamația persistentă a ficatului a cauzat acum cicatrici. Cu toate acestea, ficatul poate funcționa în general normal.
  • Ciroză. Cicatrizarea ficatului a devenit larg răspândită, afectând capacitatea ficatului de a funcționa. Aceasta este etapa cea mai severă și este ireversibilă.

Atât AFLD cât și NAFLD se prezintă în mod similar. Cu toate acestea, în multe cazuri, ficatul gras nu provoacă simptome vizibile. Dar este posibil să vă simțiți obosit sau să aveți disconfort sau durere în partea dreaptă sus a abdomenului.

Unii oameni cu boală hepatică grasă dezvoltă complicații, inclusiv cicatrici hepatice. Cicatrizarea ficatului este cunoscută sub numele de fibroză hepatică. Dacă dezvoltați fibroză hepatică severă, este cunoscută sub numele de ciroză, o afecțiune care poate pune viața în pericol, care poate provoca insuficiență hepatică.

Leziunile hepatice din cauza cirozei sunt permanente. De aceea, este atât de important să prevenim dezvoltarea acesteia în primul rând.

Ciroza poate provoca simptome precum:

  • durere abdominală
  • pierderea poftei de mâncare
  • pierdere în greutate
  • slăbiciune sau oboseală
  • greaţă
  • piele iritata
  • piele și ochi galbeni
  • vânătăi sau sângerări ușoare
  • urină de culoare închisă
  • scaune palide
  • acumulare de lichid în abdomen (ascita)
  • umflarea (edemul) picioarelor
  • grupuri de vase de sânge sub piele
  • mărirea sânilor la bărbați
  • confuzie

Alimente care ajută la boala ficatului gras

Încercați dieta mediteraneană. Deși nu a fost creat pentru persoanele cu boală de ficat gras, acest stil de alimentație combină tipurile de alimente care ajută la reducerea grăsimilor din ficat: grăsimi sănătoase, antioxidanți și carbohidrați complecși.

Dacă aveți boala ficatului gras, acordați o atenție aparte următoarelor alimente:

  • Peste si fructe de mare
  • Fructe
  • Cereale integrale
  • Nuci
  • Ulei de masline
  • Legume
  • Avocado
  • Leguminoase

Alegeți grăsimile potrivite

Celulele tale folosesc glucoza, un fel de zahăr, pentru energie. Hormonul insulina ajută la introducerea glucozei din alimentele digerate în celule.

Persoanele cu boală hepatică grasă au adesea o afecțiune numită rezistență la insulină. Asta înseamnă că corpul tău produce insulină, dar nu o poate folosi bine. Glucoza se acumulează în sânge, iar ficatul o transformă în grăsime.

Anumite grăsimi din dieta dumneavoastră vă pot ajuta corpul să folosească mai bine insulina. Asta înseamnă că celulele tale pot absorbi glucoză, iar ficatul tău nu are nevoie să producă și să stocheze grăsime.

Obțineți mai multe dintre acestea:

  • Acizi grași omega-3, găsiți în pește, ulei de pește, uleiuri vegetale, nuci, semințe de in și ulei de in și legume cu frunze
  • Grăsimi mononesaturate din surse vegetale, cum ar fi măslinele, nucile și avocado

Alimente pentru ficat gras de evitat

Evitați grăsimile saturate, care duc la mai multe depozite de grăsime în ficat. Aceasta include:

  • Păsări de curte, cu excepția cărnii albe slabe
  • Brânză plină de grăsime
  • Iaurt, cu excepția conținutului scăzut de grăsimi
  • carne rosie
  • Produse de patiserie și prăjeli făcute cu ulei de palmier sau de cocos.
  • Produse zaharoase, cum ar fi bomboane, sifon obișnuit și alte alimente cu adaos de zaharuri, inclusiv siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Antioxidanți și suplimente pentru sănătatea ficatului

Celulele sunt deteriorate atunci când nutrienții nu se descompun în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la acumularea de grăsime în ficat. Dar compușii cunoscuți ca antioxidanți pot ajuta la protejarea celulelor de aceste daune. De unde le obții?

  • Cafea
  • Ceai verde
  • Usturoi crud
  • Fructe, în special fructe de pădure
  • Legume
  • Vitamina E. O puteți găsi în:
    • Seminte de floarea soarelui
    • Migdale
    • Uleiuri lichide pe bază de plante cu grăsimi mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau de canola.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel