Sari la conținut

Legătura dintre alimentație și dezvoltarea cancerului. Descoperire uimitoare a oamenilor de știință

cancer
Sursă foto: Shutterstock
Legătura dintre alimentație și dezvoltarea cancerului.

Legătura dintre alimentație și dezvoltarea cancerului. Cercetătorii chinezi din domeniul oncologiei au descoperit un mecanism prin care unele microorganisme din flora intestinală, asociate cu obezitatea, pot favoriza dezvoltarea cancerului.

Mecanismul implică eliberarea de substanţe chimice specifice, care pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării şi răspândirii celulelor canceroase, transmite marţi agenţia Xinhua.

Legătura dintre alimentație și dezvoltarea cancerului. Descoperire uimitoare a oamenilor de știință

Studiile arată că o alimentaţie bogată în grăsimi este considerat un factor de risc semnificativ pentru evoluţia malignă a diferitelor tipuri de cancer. Și asta se întâmplă din cauza efectelor sale perturbatoare asupra microflorei intestinale.

Cu toate acestea, rolul precis al alimentaţiei bogate în grăsimi în dezvoltarea cancerului nu a fost bine înţeles până în prezent.

Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din China au studiat modele de şoareci cu cancer şi au descoperit că microflora hrănită cu grăsimi a condus la eliberarea din abundenţă a leucinei, un aminoacid care se regăseşte în multe proteine.

S-a constatat că un nivel ridicat de leucină în sângele periferic este asociat cu rezultate clinice slabe la pacientele de sex feminin diagnosticate cu cancer de sân, conform unui studiu publicat luni în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite, potrivit Agerpres.

În plus, microflora intestinală anormală este implicată în dezvoltarea rezistenţei la chimioterapie şi la unele imunoterapii pentru cancerul de sân, pulmonar şi melanom.

Concluziile acestui studiu deschid calea către strategii terapeutice împotriva cancerului, vizând metabolismul aberant al microflorei intestinale, au declarat cercetătorii implicaţi în acest studiu.

OMS: Noile recomandări alimentare pentru adulți și copii

Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat noi publicații care prezintă cele mai recente opinii științifice cu privire la rolul grăsimilor și al carbohidraților într-o alimentație sănătoasă.

Pentru adulți, OMS recomandă în continuare limitarea consumului de grăsimi la 30% sau mai puțin din caloriile zilnice. În ceea ce privește carbohidrații, noile orientări pun accentul pe sursă mai degrabă decât pe cantitatea acesteia.

Noile recomandări prezintă, de asemenea, noi informații pentru părinții care speră să își îndrume copiii către o relație sănătoasă pe tot parcursul vieții cu alimentația și nutriția. Pentru prima dată, OMS adaugă recomandări și pentru copii, în privința consumului zilnic de legume și fructe.

Astfel, pootrivit OMS:

  • Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani ar trebui să mănânce zilnic cel puțin 250 de grame de legume și fructe;
  • Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani ar trebui să mănânce zilnic cel puțin 350 de grame de legume și fructe;
  • Copiii de 10 ani sau mai mari ar trebui să mănânce cel puțin 400 de grame de legume și fructe zilnic;

În mod similar, OMS abordează acum și nevoia de fibre pentru organismul copiilor. Anterior, aceasta le recomanda adulților să consume 25 de grame zilnic, în rimp ce acum:

  • Copiii între 2 și 5 ani ar trebui să consume cel puțin 15 grame de fibre zilnic;
  • Copiii între 6 și 9 ani ar trebui să consume cel puțin 21 de grame de fibre zilnic;
  • Copiii de 10 ani sau mai mari ar trebui să consume cel puțin 25 de grame de fibre zilnic;

Fibrele se găsesc în alimente care variază de la broccoli la banane și de la mere la avocado.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel