Sari la conținut

Legătura dintre COVID-19 și erupțiile cutanate

piele uscată
Sursa foto: McCutcheon on Unsplash
  • Un nou studiu investighează relația dintre COVID-19 și erupțiile cutanate.
  • Autorii au descoperit o asociere semnificativă între erupțiile cutanate și un test pozitiv SARS-CoV-2.
  • Mai mult de 1 din 5 persoane cu o infecție SARS-CoV-2 au raportat modificări ale pielii ca singurul simptom al infecției.

Pe măsură ce depășim un 1 an de pandemie COVID-19, oamenii de știință descoperă încă caracteristicile specifice acestei noi boli.

Poate cel mai evident impact fizic al COVID-19 este asupra plămânilor, dar medicii și cercetătorii au găsit, de asemenea, legături între COVID-19 și diferite alte organe și sisteme, inclusiv inima, creierul și rinichii.

Infecția cu SARS-CoV-2 pare, de asemenea, să afecteze cel mai mare organ al corpului – pielea.

Într-un studiu recent, care apare în British Journal of Dermatology, un grup de cercetători s-au alăturat Asociației Britanice a Dermatologilor pentru a dezvolta o mai bună înțelegere a manifestărilor cutanate asociate COVID-19.

COVID-19 și pielea

Prima mențiune a unei legături între COVID-19 și modificările pielii a venit din China în faza incipientă a focarului.

Inițial, se părea că modificările pielii erau relativ neobișnuite. Într-o analiză din februarie 2020, de exemplu, cercetătorii au raportat erupții cutanate la mai puțin de 0,2% din 1.099 de persoane cu COVID-19 confirmat de laborator în 552 de spitale.

La scurt timp, în martie, un studiu a identificat „manifestări cutanate” la 18 din 88 de pacienți, sau 20,4%, care primeau tratament pentru COVID-19 la un spital din Italia.

De atunci, o serie de alte studii au identificat modificări ale pielii asociate cu COVID-19. Cu toate acestea, unele dintre aceste rapoarte au inclus doar un număr limitat de participanți. Până în prezent, oamenii de știință nu au identificat amploarea și varietatea completă a modificărilor pielii legate de infecția cu SARS-CoV-2.

Cel mai recent studiu investighează problema într-un eșantion mare de participanți.

Erupțiile cutanate legate de infecția cu SARS-CoV-2

Dintre cei 2.021 de utilizatori de aplicații care au dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2, 8,8% au raportat modificări legate de piele, 6,8% au raportat erupții corporale și 3,1% au raportat erupții pe mâini sau picioare, care se numesc erupții cutanate acrale.

Autorii notează că doar 1,1% din acest grup au prezentat atât erupții corporale, cât și erupții acrale, sugerând că cele două apar din motive diferite, cred cercetătorii.

Teoretic, erupțiile corporale ar putea fi cauzate de „reacții imunologice la virus”, în timp ce erupțiile acrale ar putea rezulta din cheaguri de sânge sau deteriorarea pereților vaselor de sânge.

În grupul de utilizatori simptomatici netestați care au raportat cel puțin unul dintre principalele simptome ale COVID-19, rezultatele au fost similare, 8,2% raportând modificări ale pielii.

Din sondajul independent efectuat la 11.544 de participanți, cercetătorii au analizat momentul modificărilor pielii.

Conform analizei respondenților la sondaj care au dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2 și au prezentat modificări cutanate, 47% dintre aceste modificări au apărut în același timp cu alte simptome COVID-19. Pentru 35% dintre respondenți, modificările pielii s-au dezvoltat după ce au început alte simptome.

Pentru 17% dintre participanții la acest grup, o erupție cutanată a apărut înaintea altor simptome. Și, interesant, la 21% dintre participanți, erupția cutanată a fost singurul simptom.

Tipuri de erupții cutanate

Folosind fotografiile erupțiilor cutanate ale participanților, oamenii de știință au identificat cele mai comune tipuri, care au fost:

  • erupții papulare (41,2%) – umflături mici, ridicate
  • urticarie (30%) – pete roșii, mâncărime
  • erupții cutanate acrale (23,1%) – leziuni pe mâini sau picioare

Leziunile acrale și erupțiile papulare au durat în medie 13 sau 14 zile, respectiv, și urticaria doar 5 zile.

Oamenii de știință au adăugat imaginile la o bază de date online.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel