Sari la conținut

Legătura dintre endometrioza, ucigașul tăcut, și AVC

10 femei din 100 dezvolta endometrioza la varsta reproductiva. Simptomul cel mai frecvent intalnit este durerea pelvina, iar multe cazuri sunt asimptomatice. Descoperirea la timp a endometriozei si tratamentul adecvat previn instalarea infertilitatii feminine, principala complicatie a endometriozei.

Legătura dintre endometrioza, ucigașul tăcut al femeilor, și AVC

Se crede că peste 176 de milioane de femei din întreaga lume sunt afectate de această afecțiune care provoacă o serie de efecte secundare neplăcute.
Dar cercetătorii au avertizat acum că cele afectate au, de asemenea, cu 34% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral.

AVC, urgență medicală

Un accident vascular cerebral este o urgență care pune viața în pericol și care este cauzată, de obicei, de un blocaj care întrerupe alimentarea cu sânge a creierului.

Experții din SUA au monitorizat mai mult de 112.000 de femei pe o perioadă de 30 de ani.

Legătura dintre boală și accidentul vascular cerebral ischemic

Dintre femeile participante la studiu, s-a constatat că 5.244 dintre ele prezentau un risc cu 34% mai mare decât cele 106.812 care nu aveau această afecțiune cronică.

Studiul a fost publicat în revista American Stroke Association. Experții au declarat că nu au putut determina intervalul de timp dintre diagnosticul de endometrioză și faptul că femeile au ajuns ulterior să facă un accident vascular cerebral.

Autorul principal al studiului, profesorul Stacey A Missmer, a declarat că medicii ar trebui să investigheze legăturile dintre cele două afecțiuni.

Profesorul de obstetrică, ginecologie și biologie reproductivă de la Michigan State University College of Human Medicine din Grand Rapids a adăugat: „Aceste constatări sugerează că femeile cu antecedente de endometrioză pot avea un risc mai mare de accident vascular cerebral.

„Clinicienii ar trebui să analizeze sănătatea întregii femei, inclusiv tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat și alți factori de risc de accident vascular cerebral nou, nu doar simptomele asociate în mod specific cu endometrioza, cum ar fi durerile pelviene sau infertilitatea.”

Este important de menționat că 93% dintre participanții la studiu au fost femei albe – ceea ce face dificil de observat care ar fi impactul asupra populației la nivel globbal.

Leucocite în urină

Pentru fiecare participant, medicii au colectat cât mai multe informații la fiecare doi ani.

Ei au analizat riscuri precum alcoolul, greutatea și modelele ciclului menstrual.

Experții au analizat, de asemenea, dacă participantele au luat sau nu pilula contraceptivă sau medicamente pentru menopauză.

În plus, au întrebat pacienții despre regimul alimentar, nivelul de activitate fizică și factorii socio-economici, cum ar fi venitul.

Pe parcursul celor 28 de ani de urmărire – medicii au înregistrat 893 de accidente vasculare cerebrale.

Cu toate acestea, ei au concluzionat că relația dintre cele două afecțiuni nu a putut fi evaluată.

Endometrioza este o afecțiune în care un țesut similar cu mucoasa uterină poate crește pe alte organe, cum ar fi trompele uterine, ovarele și intestinele.

Poate fi extrem de dureroasă, în special în timpul menstruației, poate face ca sexul și mersul la toaletă să fie chinuitoare și poate cauza probleme de fertilitate.

Starea se înrăutățește de obicei, mai ales dacă este lăsată netratată.

Un studiu anterior, publicat în 2021, a detectat, de asemenea, o legătură cu accidentele vasculare cerebrale.

Medicii de la Colegiul de Sănătate Publică Mel și Enid Zuckerman al Universității din Arizona au descoperit că femeile care au avut endometrioză confirmată prin laparoscopie au avut un risc cu 36% mai mare de a face accident vascular cerebral, potrivit The Sun.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: