Legătura dintre hemoroizi și cancerul colorectal. Mergeți la medic de la primele semne

Cancer colorectal. În ultimii ani, cancerul colorectal a devenit a doua cauză de deces prin cancer,  iar incidenţa sa este în creştere cu fiecare an. În acelaşi timp, aproximativ 75% dintre oamenii din întreaga lume se vor confrunta, la un moment dat, cu hemoroizii. Ambele sunt afecţiuni grave ce au complicaţii severe.

Medicii specialiști atenționează că acestea nu sunt nimic altceva decât agravări ale unor simptome pe care nu le-am sesizat si tratat la timp şi mai ales corect. De aceea, este important să știm cum să diferențiem problemele nesemnificative de cele care impun o consultație de specialitate. Dr. Dănuț Andronesi, medic primar chirurgie generală, ne explică nu doar care sunt diferențele și asemănările dintre simptomele cancerului rectal și hemoroizi, ci și cum anume putem evita din timp o serie de efecte devastatoare.

Cancer colorectal versus hemoroizi

Simptomele cancerului rectal și cele ale hemoroizilor sunt, într-adevăr, asemănătoare. Spre exemplu, sângerările sunt un simptom comun și la hemoroizi, precum și la cancerul rectal. Fie că vorbim despre sângerările pe care le surprindem pe hârtia igienică, fie că vorbim despre cele observate în closet, acestea sunt un semn alarmant care ar trebui să ne facă să ne programăm la o consultație cât mai rapid.

De asemenea, și durerile pot apărea la cele două afecțiuni, precum și tulburările de tranzit. Aici ne referim la alternările scaunului tare cu cel diareic. Ceea ce nu se știe, însă, este că diferența esențială dintre cele două afecțiuni o face tocmai vizita la medicul proctolog.

Cel mai eficient lucru pe care îl putem face pentru a ne proteja împotriva hemoroizilor avansati este consultul proctologic făcut din timp. Aceasta este singura metodă prin care am putea evita aparitia unor boli grave cum este cancerul rectal. Asta înseamnă că există, într-adevăr, șanse reale să evităm instalarea unei forme de cancer (fie el de canal anal, rect sau chiar de anus).

O consultație făcută la timp, atunci când apar primele semne ale degradării stării de sănătate, ar putea face diferența dintre o boală gravă și o simplă inflamație care ar putea fi rezolvată fără operație, chimioterapie și nu numai.

Consultul proctologic e esențial de la primele semne

”Eu și colegii mei îi invităm pe oameni să vină la un consult proctologic cât mai devreme când au probleme de sănătate în zona perianală. E bine să meargă la un proctolog ca să vadă din timp ce probleme sunt, să putem aplica un tratament adecvat. Să nu meargă la farmacie, deoarece dilatatiile venelor aflate în interior nu pot fi rezolvate prin aplicarea la suprafață, a unor creme.

Cancerul colorectal este una dintre cele mai grave afecțiuni, ceea ce înseamnă că trebuie să urmăm de fiecare dată când apare o problemă tratamentul eficient și adecvat fiecărei situații în parte,” atrage atenția dr. Dănuț Andronesi.

Este dificil să ne punem noi singuri diagnosticul, și nici măcar nu despre asta e vorba. Nu ar trebui să stăm pe gânduri, să ne întrebăm – oare sufăr doar de hemoroizi, sau mă confrunt deja cu cancerul de rect?

Ceea ce trebuie să reținem este că este esențial să facem o consultație proctologică la primele semne ale degradării stării de sănătate. Numai așa vom ști cu exactitate despre ce e vorba și ce măsuri se impun. Și, în plus, dacă nu ne este rușine să vorbim cu un medic ORL-ist despre durerea din gât, de ce ne-ar fi rusine sa vorbim despre orice altă durere sau situație medicală?

Recent Posts

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple pe care un…

29 de minute ago

Medic: Nici cea mai grasă carne nu îți va crește colesterolul dacă o mănânci cu asta

Friptura de miel este vedeta zilei de Paște și este nelipsită de pe mesele românilor…

59 de minute ago

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

o oră ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

2 ore ago

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

2 ore ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic