Din cuprinsul articolului
Când vine vorba de infertilitatea feminină, cauzele pot fi variate și uneori surprinzătoare. Unul dintre semnalele că ceva nu este în regulă poate fi… mărimea sânilor.
„Sânii mai mari pot fi, uneori, un indiciu subtil al unui dezechilibru hormonal semnificativ. Hiperprolactinemia sau excesul de prolactină este o cauză frecventă de infertilitate, dar care poate fi ușor de tratat”, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Medicul explică în continuare mecanismul prin care excesul de prolactină din corpul unei femei poate pune piedici în calea visului ei de a deveni mamă, dar și tratamentele care ajută la readucerea acestui hormon la un nivel normal.
Ce este prolactina și ce rol are în corp
Prolactina este un hormon secretat de glanda pituitară (hipofiza), situată la baza creierului. Principalul său rol este acela de a stimula producția de lapte matern după naștere. Însă prolactina are și alte funcții, cum ar fi reglarea hormonală și influențarea ciclului menstrual.
În mod normal, nivelurile de prolactină sunt scăzute la femeile care nu sunt însărcinate sau care nu alăptează. Dar atunci când aceste niveluri cresc anormal, apare o problemă numită hiperprolactinemie, care poate afecta fertilitatea.
De ce crește nivelul de prolactină
Există mai multe cauze care pot duce la creșterea excesivă a prolactinei:
- Tumori benigne la nivelul hipofizei (prolactinoame)
- Stres cronic
- Hipotiroidism (glanda tiroidă funcționează prea lent)
- Administrarea anumitor medicamente (antidepresive, antipsihotice, antihipertensive)
- Afecțiuni ale rinichilor sau ficatului
- Stimularea excesivă a sânilor
„Un nivel mare de prolactină poate avea un efect direct asupra ovarelor, inhibând secreția hormonilor FSH și LH, esențiali pentru ovulație. Practic, organismul primește semnalul greșit că femeia este deja în perioada de lactație și oprește, astfel, procesul de ovulație”, explică dr. Vythoulkas.
Cum se manifestă hiperprolactinemia la femei
Semnele și simptomele care pot sugera un exces de prolactină la femei includ:
- Cicluri menstruale neregulate sau chiar amenoree (absența menstruației)
- Infertilitate – imposibilitatea de a obține o sarcină
- Secreție de lapte din sâni (galactoree), fără ca femeia să fie gravidă sau să alăpteze Durere sau tensiune la nivelul sânilor
- Scăderea libidoului
- Sâni vizibil mai mari, uneori cu o consistență densă
„Este important de reținut că nu toate femeile cu sâni mari au hiperprolactinemie, dar, atunci când există și alte simptome asociate, merită investigată această posibilitate”, adaugă specialistul în infertilitate.
Cum scazi nivelul de prolactină dacă vrei să rămâi însărcinată
Vestea bună este că hiperprolactinemia se poate trata eficient, iar șansele de a obține o sarcină cresc semnificativ după normalizarea nivelului de prolactină.
Tratamentul poate consta deseori în administrarea unor medicamente specifice care scad producția de prolactină și pot reduce dimensiunea eventualelor prolactinoame. Dacă acest tratament nu dă rezultate sau tumora este foarte mare, se poate recurge la o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ei.
În alte cazuri poate fi necesar un tratament pe bază de hormoni tiroidieni, dacă problema este cauzată de hipotiroidie. Iar alteori poate fi nevoie de schimbarea sau ajustarea dozei unui medicament care determină creșterea nivelului de prolactină.
„Orice femeie care observă modificări în ciclul menstrual, o secreție neobișnuită la nivelul sânilor sau are dificultăți în a rămâne însărcinată trebuie să se consulte cu un medic endocrinolog sau un specialist în infertilitate. O simplă analiză de sânge pentru măsurarea nivelului de prolactină poate lămuri rapid situația”, încheie doctorul Andreas Vythoulkas.