Sari la conținut

Atenție! Prolactina mărită poate fi semnul unei tumori sau a hipotiroidismului. Care e valoarea normală la femei și bărbați

Prolactina mărită. Prolactina este un hormon responsabil în principal de dezvoltarea glandelor mamare din țesutul mamar și de lactație. De asemenea, contribuie la mai multe procese și funcții ale corpului.

Responsabilă de secretarea de prolactină este în primul rând glanda pituitară, dar sunt capabile să producă prolactină și alte sisteme și părți ale corpului precum sistemul nervos central, sistemul imunitar, uterul sau glandele mamare.

Nivelurile de prolactină sunt în mod normal scăzute la bărbați și la femeile care nu sunt însărcinate sau nu alăptează, și în mod normal crescute la cele însărcinate sau care alăptează.

Prolactina mărită poate fi semnul unei tumori

”În general, valorile normale pentru prolactină sunt pentru bărbați sub 20 ng/mL, pentru femei care nu sunt însărcinate sau care nu alăptează sub 25 ng/mL, iar pentru cele însărcinate sau care alăptează între 80 si 400 ng/mL,” a explicat, pentru Doctorul Zilei, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Când nivelul de prolactină din sânge este mai mare decât e normal, medicul ginecolog precizează că, cel mai frecvent, acest lucru este cauzat de un prolactinom, o tumoră benignă (necanceroasă) în glanda pituitară. (În majoritatea cazurilor sunt afectate persoanele cu vârsta sub 40 de ani.) Dar și unele afecțiuni sau medicamente pot provoca, de asemenea, valori ridicate ale prolactinei (hiperprolactinemie).

Hipotiroidismul și unele medicamente pot crește prolactina

”Ca și afecțiuni care pot avea acest efect amintim hipotiroidismul, boala de rinichi, zona Zoster, sindromul ovarului polichistic, sindromul Cushing, sidromul Nelson și alte tumori ale glandei pituitare în afară de prolactinom.

În ceea ce privește medicamentele care cresc nivelul prolactinei din sânge, sunt de menționat cele utilizate în terapia antihipertensivă, antipsihoticele, contraceptivele, analgezicele care conțin opioide și medicamentele care tratează greața, vărsăturile, arsurile la stomac, boala de reflux gastroesofagian și simptomele menopauzei (terapia cu estrogeni),” a adăugat dr. Vythoulkas.

Tratamentul cu radiații pentru tumorile de pe glanda pituitară sau din apropierea acesteia poate provoca, de asemenea, hiperprolactinemie. Uneori nu poate fi găsită nicio cauză a hiperprolactinemiei, aceasta fiind cunoscută sub denumirea de hiperprolactinemie idiopatică. De obicei, dispare fără tratament, după câteva luni, potrivit medicului.

Simptome prolactina mărită la femei și bărbați

Hiperprolactinemia nu pune viața persoanei în pericol, este o afecțiune tratabilă, însa poate provoca, printre alte probleme, infertilitate.
Unele persoane care au hiperprolactinemie au simptome foarte ușoare sau chiar sunt asimptomatice.

”Dacă există simptome, în cazul femeilor acestea includ modificări ale menstruației care nu sunt legate de menopauză, cum ar fi cicluri neregulate sau lipsa menstruației și durere sau disconfort în timpul sexului din cauza uscăciunii vaginale. În cazul bărbaților vorbim de disfuncție erectilă, țesut mamar mărit (ginecomastie) și niveluri scăzute de testosteron,” a menționat medicul ginecolog Andreas Vythoulkas.

În plus față de simptomele hiperprolactinemiei, atunci când cauza este un prolactinom, mai pot fi prezente durerile de cap, greața și vărsăturile, modificări ale vederii (vedere dublă sau scăderea vederii periferice), durere sau presiune sinusală și probleme cu simțul mirosului.

Metode de tratament

”Deoarece, un nivel crescut al prolactinei poate cauza, așa cum am afirmat, infertilitate, acesta ar putea fi cauza imposibilității obținerii unei sarcini. Un specialist în infertilitate va recomanda efectuarea unui test de sânge pentru determinarea nivelului prolactinei, iar în cazul în care se va dovedi că este vorba despre hiperprolactinemie, următorul pas va fi determinarea cauzei,” atrage atenția specialistul.

Pentru aceasta vor fi necesare teste suplimentare, de sânge și imagistice. Tratamentul hiperprolactinemiei depinde de cauza acesteia.

De exemplu, daca unele medicamente sunt cauza, ele vor fi schimbate cu altele similare, care să nu crească atât de mult nivelul prolactinei. În cazul în care hipotiroidismul este cauza, afecțiunea va fi tratată de endocrinolog cu hormon tiroidian sintetic, care ar trebui să aducă nivelul de prolactină la normal.

”Pentru prolactinoame (cea mai frecventă cauză a hiperprolactinemiei) opțiunile de tratament includ medicamente care controlează nivelul prolactinei și sunt foarte eficiente în micșorarea acestui tip de tumori, chirurgia (pentru îndepărtarea prolactinomului) sau, în cazuri rare, când cele două metode nu dau rezultate, radioterapia, având ca scop reducerea nivelului de prolactină,” conchide dr. Vythoulkas.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel