Sari la conținut

Legătura nebănuită dintre aerul condiționat și durerile dentare

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În zilele caniculare, cu temperaturi greu suportabile de 40 de grade Celsius, aerul condiționat devine indispensabil pentru confortul zilnic. Dar cu ce riscuri?

Medicii atrag însă atenţia că utilizarea necorespunzătoare a acestuia poate cauza o serie de neplăceri, între care se numără şi durerile de dinți, mai exact aşa-numita „pulpită dentară”.

Aşadar, aerul condiţionat provoacă uneori nevralgii de trigemen – atunci când sunt afectate zone ale feţei în care se regăsesc ramuri ale trigemenului, apar dureri dentare (antiinflamatoarele sunt de ajutor pentru formele mai usoare).

Medicul stomatolog Sorina Stroe a explicat ce legătură există între variațiile termice și sensibilitatea dentară. Deși aerul condiționat nu este nociv în sine, modul în care este folosit poate afecta negativ sănătatea orală, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni dentare nediagnosticate sau tratate superficial.

„Mulți pacienți ajung la cabinet vara spunând că îi dor dinții de la aerul condiționat, deși nu au avut probleme cu dantura înainte. Practic, frigul acționează ca un stimul dureros, mai ales dacă există deja o inflamație, o carie incipientă sau o sensibilitate de fond.”, explică dr. Sorina Stroe, potrivit CSID.

Influenţa aerului condiționat asupra structurii dentare

Durerea dentară cauzată de aerul rece apare în general în două situații: expunerea directă la jetul de aer sau trecerile rapide de la temperaturi ridicate la medii răcoroase.

aer conditionat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Potrivit medicului, expunerea directă a capului la aer rece poate provoca un disconfort imediat la nivelul dinților, mai ales în situațiile în care există probleme dentare preexistente, precum plombe degradate, retracții gingivale sau carii nediagnosticate.
Aceste condiții fac ca structura dintelui să devină mai sensibilă la temperaturi scăzute, provocând astfel dureri care pot părea inexplicabile.

Mulți ignoră durerea, crezând că este o reacție trecătoare, dar specialiștii atrag atenția că orice disconfort repetitiv ar trebui să trimită pacientul la medic.

„O trecere bruscă de la 35 de grade la un spațiu în care regăsim poate 20 de grade produce un stres asupra întregului organism, iar dinții nu fac excepție”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Soluţii şi remedii rapide

Medicul oferă și câteva soluții simple, dar eficiente:

Evitați expunerea directă la jetul de aer – direcționați aerul condiționat astfel încât să nu lovească fața sau capul, mai ales în spații închise precum mașina, biroul sau dormitorul.

Folosiți produse pentru dinți sensibili – o pastă de dinți special concepută poate reduce temporar disconfortul, dar nu înlocuiește un consult de specialitate.

Nu amânați vizita la medicul dentist – un control de rutină poate depista din timp problemele care altfel ar evolua spre afecțiuni mai complicate.

Evitați trecerile bruște între temperaturi extreme – încercați să faceți tranziții graduale între mediile calde și cele răcoroase, pentru a reduce stresul asupra organismului, inclusiv asupra dinților.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel