Sari la conținut

Legătura nebănuită dintre laptele degresat și cancerul de prostată

cancer de prostata
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin, amplasată în partea de jos a vezicii urinare, în fața rectului, care are dimensiunile unei castane. Rolul acesteia este de a secreta fluide ce vor intra în compoziția lichidului seminal, cu scopul de a transporta spermatozoizii și de a facilita fecundarea ovulului.

Odată cu vârsta, laptele încetează să fie un produs esențial, iar unui adult i se recomandă să nu consume mai mult de 300 ml de lapte degresat pe zi, potrivit medicului Alexander Myasnikov, iar depășirea normei poate crește riscul de a dezvolta cancer de prostată.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Montreal, există o legatură directă între consumul ridicat de lapte şi creşterea riscului apariţiei cancerului de prostată. Astfel, cercetătorii au testate 200 de produse lactate în cadrul unui studiu epidemiologic şi s-a constatat că un consum zilnic de 470 g de produse lactate poate dubla riscul apariţiei acestui tip de cancer, în comparaţie cu un consum de doar 125 g pe zi.

O posibilă explicaţie ar fi faptul că grăsimea animală prezentă şi în lapte ar putea dezactiva anumite gene responsabile cu suprimarea tumorilor canceroase.

Conform unor studii anterioare, o cantitate mai mare de lapte consumată poate duce la creșterea nivelului factorului de creștere asemănător insulinei 1, un hormon despre care se crede că stimulează dezvoltarea cancerului de prostată.

De menţionat că laptele proaspăt poate conține bacterii, bacili și tuberculoză. În plus, consumul de lapte proaspăt poate interfera cu coagularea sângelui și poate duce la sângerări abundente în caz de rănire.

Laptele proaspăt conține estrogeni, iar aceştia pot contribui la declanşarea pubertăţii timpurii la fete.

Simptomele cancerului de prostată

De regulă, cancerul de prostată nu dă semne de avertizare cel puţin în faza de debut, iar tumora creștere fără să dea dureri. Pe măsură ce boala evoluează însă, încep să apară semnele și simptomele, care nu trebuie neglijate. Controlul urologic este recomandat dacă apar simptomele specifice bolilor prostatei precum: problemele urinare, disfuncțiile sexuale sau durerile.

Prostata este localizată sub vezica urinară, în jurul uretrei. Dacă la nivelul acesteia apare o tumoare, aceasta poate apăsa vezica sau poate pune presiune pe uretră, iar astfel apar simptomele precum nevoia frecventă de urinare.

Tot din cauza dimensiunilor mai mari ale prostatei poate apărea și incapacitatea de inițiere a micțiunii, adică senzația că bărbatul are nevoie la toaletă, însă nu poate urina imediat. Durerea, usturimile sau disconfortul la urinare sau ejaculare pot apărea, de asemenea, pe fondul cancerului prostatic.

Incapacitatea de a avea sau de a menține erecția este un alt simptom al cancerului de prostată. Mai mult decât atât, poate să apară și sângele în spermă.

Cancerul de prostată are adesea metastaze la nivel osos și apar simptome precum dureri de spate, dureri în zona pelviană ori în piept.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel