Categories: Ştiri sănătate

Legătura surprinzătoare între pietrele la rinichi și bolile de inimă ale femeilor

Daniela Șerb

“Existenţa unei legături între pietrele la rinichi şi bolile coronariene era bănuită de multă vreme”, a explicat cercetătorul Pietro Manuel Ferraro, nefrolog la Spitalul Gemelli din Roma. „Studiul nostru arată că femeile care au pietre la rinichi au un risc mai mare de a dezvolta boli coronariene independent de factorii de risc cardiovascular cunoscuţi precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială”, a adăugat acesta.

Un astfel de risc nu a fost observat în cazul bărbaţilor cu pietre la rinichi, așa că medicilor nu le este clar de ce problema apare doar la femei. „O posibilă explicaţie poate fi aceea care ţine de potenţialul hormonal al fiecărui sex. O alta poate ţine de diferenţele cunoscute în metabolismul calciului”, a mai spus cercetătorul.

Acestea sunt însă explicaţii parţiale.

Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association şi a stârnit vii controverse.

Dr Michael Palese, profesor de urologie asociat la Şcoala Icahn de Medicină de la Mount Sinai Medical Center din New York nu este convins de aceste explicaţii.

„Studiile anterioare au fost inconsistente şi nu se poate face o legătură între pietrele la rinichi şi bolile de inimă”, a opinat acesta.

El a adăugat că aceste date sunt „auto-raportate” şi că există suspiciuni că ar putea fi părtinitoare.

Un alt expert, Dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie la Universitatea din California, Los Angeles, a remarcat că o serie de factori de risc cardiovascular – inclusiv diabetul zaharat, sindromul metabolic şi al tensiunii arteriale – sunt observate frecvent atât la bărbați cât și femei cu pietre la rinichi.

„Deși există o serie de mecanisme posibile prin care pietre la rinichi ar putea duce la un risc mai mare de boli de inimă, nu este clar de ce aceste mecanisme ar fi operative doar în cazul femeilor, după cum sugerează acest nou studiu,”, a spus Fonarow.

Pentru a vedea ce rol joacă pietrele la rinichi în creşterea riscului de boli de inimă, echipa Ferraro a colectat date de la aproape 46.000 de persoane care au luat parte la studiul de sănătate Health Professionals Follow-up şi de la 200.000 de femei care au participat la cercetarea Nurses ‘Health.

Din totalul participanţilor la cele două studii, aproape 20.000 au raportat un istoric de pietre la rinichi. Analiza a arătat că femeile cu pietre la rinichi au un risc cu 30% mai mare de a face boli de inimă, comparativ cu bărbaţii.

Prevalenţa acestei boli a crescut de la 3,8% în 1980, la 8,8% în 2010.
Un alt expert urolog, dr. Zeph Okeke, director la Arthur Smith Institute North Shore în Lake Success, NY, a declarat că riscul de pietre la rinichi şi boli de inimă sunt similare.
„Obezitatea abdominală sau circumferinţa taliei (şi indicele de masă corporală) sunt asociate cu un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi Acest lucru se corelează cu riscul de boli de inimă, deoarece vorbim despre aceiași factori de risc”, a spus Okeke.
Cel mai bun mod de a preveni formarea pietrelor la rinichi este de a bea multe lichide şi de a limita sarea şi proteinele din ouă, peşte şi carne.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

8 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

8 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

9 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

9 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

10 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia