duminică, septembrie 19, 2021

Daniela Șerb

“Existenţa unei legături între pietrele la rinichi şi bolile coronariene era bănuită de multă vreme”, a explicat cercetătorul Pietro Manuel Ferraro, nefrolog la Spitalul Gemelli din Roma.

„Studiul nostru arată că femeile care au pietre la rinichi au un risc mai mare de a dezvolta boli coronariene independent de factorii de risc cardiovascular cunoscuţi precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială”, a adăugat acesta.

Un astfel de risc nu a fost observat în cazul bărbaţilor cu pietre la rinichi, așa că medicilor nu le este clar de ce problema apare doar la femei. „O posibilă explicaţie poate fi aceea care ţine de potenţialul hormonal al fiecărui sex. O alta poate ţine de diferenţele cunoscute în metabolismul calciului”, a mai spus cercetătorul.

Acestea sunt însă explicaţii

parţiale.

Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association şi a stârnit vii controverse.

Dr Michael Palese, profesor de urologie asociat la Şcoala Icahn de Medicină de la Mount Sinai Medical Center din New York nu este convins de aceste explicaţii.

„Studiile anterioare au fost inconsistente şi nu se poate face o legătură între pietrele la rinichi şi bolile de inimă”, a opinat acesta.

El a adăugat că aceste date sunt „auto-raportate” şi că există suspiciuni că ar putea fi părtinitoare.

Un alt expert, Dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie la Universitatea

din California, Los Angeles, a remarcat că o serie de factori de risc cardiovascular – inclusiv diabetul zaharat, sindromul metabolic şi al tensiunii arteriale – sunt observate frecvent atât la bărbați cât și femei cu pietre la rinichi.

“Deși există o serie de mecanisme posibile prin care pietre la rinichi ar putea duce la un risc mai mare de boli de inimă, nu este clar de ce aceste mecanisme ar fi operative doar în cazul femeilor, după cum sugerează acest nou studiu,”, a spus Fonarow.

Pentru a vedea ce rol joacă pietrele la rinichi în creşterea riscului de boli

de inimă, echipa Ferraro a colectat date de la aproape 46.000 de persoane care au luat parte la studiul de sănătate Health Professionals Follow-up şi de la 200.000 de femei care au participat la cercetarea Nurses ‘Health.

Din totalul participanţilor la cele două studii, aproape 20.000 au raportat un istoric de pietre la rinichi. Analiza a arătat că femeile cu pietre la rinichi au un risc cu 30% mai mare de a face boli de inimă, comparativ cu bărbaţii.

Prevalenţa acestei boli a crescut de la 3,8% în 1980, la 8,8% în 2010.
Un alt expert urolog, dr. Zeph Okeke, director la Arthur Smith

Institute North Shore în Lake Success, NY, a declarat că riscul de pietre la rinichi şi boli de inimă sunt similare.
“Obezitatea abdominală sau circumferinţa taliei (şi indicele de masă corporală) sunt asociate cu un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi Acest lucru se corelează cu riscul de boli de inimă, deoarece vorbim despre aceiași factori de risc”, a spus Okeke.
Cel mai bun mod de a preveni formarea pietrelor la rinichi este de a bea multe lichide şi de a limita sarea şi proteinele din ouă, peşte şi carne.

Ultimele stiri