Sari la conținut

Leguma care îmbunătățește sănătatea creierului, a sângelui și ajută la curățarea colonului. În plus ajută la reglarea tensiunii arteriale

legume
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tensiune arterială scăzută și performanțe atletice mai bune sunt doar câteva dintre beneficiile acestei legume bogate în folați. Pentru a obține cei mai mulți nutrienți, bucurați-vă de sfeclă crudă sau alegeți metode precum stoarcerea și prăjirea în loc de fierbere.

Sfecla, cunoscută în mod obișnuit ca sfeclă roșie, este un tip de legumă vibrant și versatil. Este cunoscută pentru aroma ei pământească.

Pe lângă faptul că aduce un strop de culoare în farfurie, sfecla este foarte hrănitoare și plină de vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care multe au proprietăți medicinale.

În plus, este delicioasă și ușor de adăugat în dieta ta în feluri de mâncare precum sfecla balsamică prăjită, hummus, cartofi prăjiți și salate, printre multe altele.

Iată o serie beneficii bazate pe dovezi ale sfeclei

1. Mulți nutrienți și puține calorii

Sfecla se lauda cu un profil nutritional impresionant.

Au un conținut scăzut de calorii, dar bogate în vitamine și minerale valoroase. De fapt, ele conțin puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care corpul tău are nevoie.

Iată o prezentare generală a nutrienților găsiți într-o porție de 100 de grame de sfeclă roșie fiartă:

  • Calorii: 44
  • Proteine: 1,7 grame
  • Grăsimi: 0,2 grame
  • Carbohidrați: 10 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Folat: 20% din valoarea zilnică (DV)
  • Mangan: 14% din DV
  • Cupru: 8% din DV
  • Potasiu: 7% din DV
  • Magneziu: 6% din DV
  • Vitamina C: 4% din DV
  • Vitamina B6: 4% din DV
  • Fier: 4% din DV

Sfecla este deosebit de bogată în acid folic, o vitamină care joacă un rol cheie în creștere, dezvoltare și sănătatea inimii.

De asemenea, conțin o cantitate bună de mangan, care este implicat în formarea oaselor, metabolismul nutrienților, funcția creierului și multe altele.

În plus, sunt bogate în cupru, un mineral important necesar pentru producerea de energie și sinteza anumitor neurotransmițători.

Sfecla roșie ajuta la menținerea tensiunii arteriale sub control

Sfecla a fost bine studiată pentru capacitatea ei de a scădea nivelurile crescute ale tensiunii arteriale, care sunt un factor de risc major pentru boli de inimă.

De fapt, unele studii arată că sucul de sfeclă roșie ar putea scădea semnificativ nivelurile tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

Efectul pare să fie mai mare pentru tensiunea arterială sistolică, care este presiunea când inima se contractă, mai degrabă decât pentru tensiunea arterială diastolică, care este presiunea când inima este relaxată. De asemenea, sfecla crudă poate exercita un efect mai puternic decât cea gătită.

Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale se datorează probabil concentrației mari de nitrați din această legumă rădăcină. În corpul tău, nitrații din dietă sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge și provoacă scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Sfecla este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic. Deși cercetările au dat rezultate mixte, mai multe studii sugerează că creșterea aportului de folat ar putea scădea semnificativ nivelul tensiunii arteriale.

Sfecla roșie poate îmbunătăți performanța atletică

Mai multe studii sugerează că nitrații dietetici precum cei găsiți în sfeclă pot îmbunătăți performanța atletică.

Nitrații par să afecteze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care sunt responsabile pentru producerea de energie în celulele tale..

Potrivit unei recenzii, sucul de sfeclă roșie ar putea îmbunătăți rezistența prin creșterea duratei de epuizare, creșterea performanței cardiorespiratorii și îmbunătățirea eficienței sportivilor .

În mod promițător, s-a demonstrat că sucul de sfeclă îmbunătățește performanța ciclismului și crește consumul de oxigen cu până la 20%.

Este important de reținut că nivelul de nitrați din sânge atinge vârful în 2-3 ore de la consumul de sfeclă sau sucul acestora. Prin urmare, cel mai bine este să le consumați cu câteva ore înainte de antrenament sau de competiție pentru a le maximiza beneficiile potențiale.

Sfecla roșie ajuta la combaterea inflamației

Sfecla conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii.

Acest lucru ar putea aduce beneficii mai multor aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.

Un studiu efectuat pe 24 de persoane cu hipertensiune arterială a constatat că consumul a 8,5 uncii (250 ml) de suc de sfeclă timp de 2 săptămâni a redus semnificativ mai mulți markeri ai inflamației, inclusiv proteina C reactivă (CRP) și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-a).

În plus, un studiu mai vechi din 2014 la persoanele cu osteoartrită – o afecțiune care provoacă inflamația articulațiilor – a arătat că capsulele de betalaină făcute cu extract de sfeclă roșie reduc durerea și disconfortul.

De asemenea, s-a demonstrat că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor la șobolanii cărora li s-au injectat substanțe chimice toxice care cauzează răni

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la oameni pentru a determina dacă savurarea sfeclei în cantități normale ca parte a unei diete sănătoase poate oferi aceleași beneficii antiinflamatorii.

sfecla roșie

Sfeclar roșie poate îmbunătăți sănătatea digestivă

O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre.

Fibrele ocolesc digestia și călătoresc către colon, unde hrănesc bacteriile intestinale prietenoase și adaugă volum scaunelor.

Acest lucru poate promova sănătatea digestivă, vă poate menține regulat și poate preveni afecțiunile digestive precum constipația, boala inflamatorie intestinală (IBS) și diverticulita .

În plus, fibrele au fost legate de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2.

Sfecla roșie ajută la sănătatea creierului

Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența.

Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția creierului prin promovarea dilatației vaselor de sânge și prin creșterea fluxului sanguin către creier .

În special, s-a demonstrat că sfecla îmbunătățește fluxul de sânge către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria de lucru.

Mai mult, un studiu la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că timpul de reacție în timpul unui test de funcție cognitivă a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat 8,5 uncii (250 ml) de suc de sfeclă roșie zilnic timp de 2 săptămâni, comparativ cu un grup de control  .

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sfecla ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți funcția creierului și pentru a reduce riscul de demență în rândul populației generale.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel