Sari la conținut

Leguma care îți îmbunătățește nivelul de zahăr din sânge, reduce riscul de cancer și Alzheimer. Un kilogram costă 4 lei

Cum să tai ceapa fără să lăcrimezi
Sursa foto: arhiva DoctorulZilei
Dr. Bilic oferă secrete din bucătărie

Dacă ați gătit vreodată folosind rețete de la mama, bunica, Pinterest sau chiar de oriunde, este posibil să fi observat o temă comună. Cele mai multe, dacă nu toate, dintre aceste rețete vă vor indica să încălziți oala, tigaia sau cuptorul, apoi adăugați ceapa tocată, pe care o veți rumeni câteva minute până se înmoaie. Ceapa este o bază de bucătărie care apare în multe feluri de mâncare și există un motiv pentru asta.

Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea dumneavoastră, veți dori să vă gândiți să adăugați mai multă ceapă în dieta dumneavoastră. Antioxidanții și proprietățile antiinflamatorii pe care le conține ceapa fac ca ceapa consumată să fie excelentă pentru sănătatea inimii. Nu numai atât, dar este și foarte hrănitoare și delicioasă!

Zece beneficii pentru sănătate ale cepei

1. Ceapa este bogată în  antioxidanți

Antioxidanții pot ajuta la prevenirea distrugerii celulelor prin combaterea moleculelor de radicali liberi. Radicalii liberi se dezvoltă atunci când organismul este expus la radiații sau fum de tutun. Aceste molecule pot provoca diabet, boli de inimă și cancer. Mâncând ceapă, vă puteți ajuta corpul să lupte împotriva radicalilor liberi și să vă îmbunătățiți sănătatea generală.

2. Ajută la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge

Dacă aveți diabet, ceapa este o modalitate excelentă de a vă ajuta să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge constant. Flavonoidele din ceapă mențin nivelurile de glucoză din sânge stabilizate. Dacă nivelurile sunt scăzute, este posibil să aveți simptome precum oboseală, anxietate, dureri de cap și multe alte semne.

Detoxifierea organismului

3. Sănătate digestivă îmbunătățită

Ceapa conține o cantitate mare de prebiotice și fibre. În organism, acest lucru ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale, ajutând la digestie, întărind sistemul imunitar și scăzând inflamația.

4. Ceapa este încărcată cu nutrienți

Ceapa este considerată a fi aliment bogat în nutrienți. Aceasta înseamnă că ceapa conține un număr mic de calorii și un număr mare de nutrienți. Este o sursă excelentă de potasiu și mangan.

Potasiul ajută la creșterea energiei și a metabolismului.

Manganul ajută organismul să creeze țesut conjunctiv, ajută la sănătatea oaselor și scade șansa de a forma cheaguri de sânge.

5. Proprietăți antiinflamatorii

Ceapa conține un antioxidant numit quercetină. Quercetina este un antiinflamator și acționează pentru a combate inflamația din organism. Este excelent pentru a reduce umflarea, a ajuta la artrita și pentru a trata infecțiile vezicii urinare.

6. Poate ține la distanță anumite tipuri de cancer

Dacă sunteți îngrijorat de riscul de a dezvolta cancer, poate doriți să consumați mai multă ceapă. Cercetătorii au descoperit că consumul moderat de ceapă pare să reducă riscul de cancer colorectal, laringian și ovarian.

7. Reduce riscurile bolii Alzheimer

Au fost efectuate studii pentru a descoperi relația dintre quercetină și boala Alzheimer. Aceste studii au arătat o asociere semnificativă între consumul de alimente bogate în quercetină, cum ar fi ceapa, și riscul mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.

8. Sursă bogată de vitamina C

Știați că ceapa conține o cantitate mare de vitamina C? Vitamina C este esențială pentru ca organismul tău să funcționeze corect. Ajută la formarea vaselor de sânge, îmbunătățește sistemul imunitar și formează cartilajul.

9. Sprijină sănătatea oaselor

Studiile au demonstrat că ceapa îmbunătățește densitatea osoasă la unii oameni. Drept urmare, consumul de ceapă poate ajuta la întărirea oaselor și la reducerea riscului de fracturi pentru persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

10. Proprietăți antibacteriene

Proprietățile antibacteriene ale alicinei din ceapă ajută colonul să lupte împotriva bacteriilor dăunătoare. Alicina este compusul care emană mirosul puternic unic al unei cepe. Vă puteți gândi la Allicin ca fiind luptătorul vostru împotriva toxinelor și a bolilor. Acum asta e ceva de care să plângi cu lacrimi de bucurie!

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel