Sari la conținut

Leguma ieftină care controlează glicemia și topește grăsimea de pe burtă

sursa foto arhiva doctorul zilei

O legumă ieftină, pe care mulți dintre noi o trecem cu vederea, are o grămadă de beneficii pentru sănătate – nu numai că controlează nivelul de zahăr din sânge, dar ajută și la slăbirea burții.

Medicul și nutriționistul rus Dr. Elena Syurakshina spune că este vorba despre gulie, cunoscută și sub numele măr de Ierusalim.

Beneficiile legumei

Este bogată în vitamine din complexul B, inclusiv acid folic, și conține, de asemenea, vitamina C, despre care se știe că nu numai că luptă împotriva răcelii, dar acționează și ca un stimulent al imunității. Această rădăcină conține, de asemenea, potasiu, care controlează echilibrul apei și al electroliților din organism.

Leguma conține fier, siliciu, zinc, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, seleniu, sodiu și crom. Topinamburul este bogat în vitaminele B, respectiv vitaminele B1, B2, B4 și B5. De asemenea, conține vitamina E și o cantitate mică de vitamina A.

Datorită conținutului său ridicat de fibre și inulină, gulia nu provoacă vârfuri bruște ale nivelului de zahăr din sânge atunci când este digerată.

Se numără printre alimentele obligatorii în dieta celor diagnosticați cu diabet. Datorită consumului regulat al acestei legume, crește numărul de bifidobacterii din intestin, ceea ce ajută la suprimarea microflorei patogene și la tratarea abdomenului balonat.

Leguma ieftină care controlează glicemia

Leguma conține o cantitate mare de pectină, o fibră solubilă în apă. Consumul frecvent de topinambur, cu moderație, are un efect pozitiv asupra motilității intestinale și, de asemenea, promovează mișcările intestinale la timp, prevenind astfel constipația. După cum se știe, lipsa fibrelor din dieta zilnică crește semnificativ riscul de a dezvolta boli gastrointestinale.

Gulia poate fi benefică pentru persoanele care suferă de o boală gastro-intestinală destul de frecventă, cum ar fi dischinezia biliară. Inulina, care face parte din compoziția sa, are o proprietate coleretică ușoară, care poate ajuta la perturbarea scurgerii bilei din ficat prin canalele biliare.

Leguma conține carbohidrați lenți și fibre, care sunt cunoscute pentru a umple bine organismul. Acest produs vă va ajuta să scăpați de câteva kilograme în plus, fără a dăuna sănătății. Conținutul ridicat de fibre dietetice va asigura o sațietate rapidă și va preveni mâncatul în exces. În plus, leguma conține un aminoacid numit triptofan. Acesta poate ajuta la creșterea masei musculare, reducând în același timp grăsimea corporală”, spune specialistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel