Sari la conținut

Leguma ieftină pentru un intestin sănătos. Poate reduce și riscul de cancer

alimente ideale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Încă de mici, ni s-a spus mereu să mâncăm legume pentru că ne fac bine – dar abia la vârsta adultă începem să înțelegem adevăratele lor beneficii pentru sănătate. Și se pare că o legumă despre care părinții noștri chiar nu ne-au mințit a fost conopida.

Această legumă cruciferă nu numai că este delicioasă ca atare sau servită alături de o friptură în sos de brânză, dar oferă beneficii incredibile pentru intestinul nostru.

Vorbind pentru Mirror, Dr. Emily Prpa, manager științific și nutriționist la Yakult, a declarat: „Conopida este populară nu doar pentru versatilitatea sa în creațiile culinare, ci și pentru beneficiile sale remarcabile pentru sănătatea intestinală. Unul dintre principalele motive pentru care conopida este benefică pentru sănătatea intestinelor este conținutul său bogat în fibre.”

Este bogată în antioxidanți

Conopida este, de asemenea, bogată în antioxidanți, poate ajuta la combaterea inflamațiilor și este bună pentru circulație – dar se pare că poate ajuta și la reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer.

Dr. Prpa a explicat: „Nu pot sublinia îndeajuns cât de importante sunt fibrele pentru sănătatea noastră intestinală (și generală). Anterior, mesajul era pur și simplu că fibrele „te ajută să mergi la toaletă”, dar este mult mai mult decât atât.

Consumul suficient de fibre a fost asociat cu un risc redus de atât de multe boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer.” Potrivit Cancer Research UK, substanțele chimice naturale care se găsesc în anumite legume, cum ar fi conopida, broccoli și varza, pot contribui la îmbunătățirea reparării ADN-ului în celule, ceea ce „poate că ajută la împiedicarea lor de a deveni canceroase”.

Când vine vorba de cât de mult ar trebui să mâncați pe zi pentru a profita de beneficiile pentru sănătate, Dr. Prpa a spus: „Pentru sănătatea intestinelor noastre, nu este vorba doar de a mânca cantitatea zilnică recomandată de fibre (30 g pe zi).

Microbii noștri intestinali se hrănesc cu fibre, dar aceștia pot fi pretențioși și preferă diferite tipuri de fibre – atât solubile, cât și insolubile. Pentru a vă asigura că vă hrăniți întreaga comunitate de microbi, consumați un amestec de diferite tipuri de fibre, iar conopida oferă o cantitate generoasă din ambele.

„Fibrele solubile ajută la înmuierea scaunelor, ceea ce favorizează mișcările regulate ale intestinelor, astfel încât pot ajuta la ameliorarea constipației, în timp ce fibrele insolubile adaugă volum la scaun și ajută la trecerea acestuia prin sistemul digestiv, ajutând la prevenirea unor probleme precum balonarea.”

Conopida este bogata in fibre

Pe lângă faptul că este bogată în fibre, conopida este, de asemenea, bogată în substanțe fitochimice, care hrănește bacteriile intestinale și „promovează sănătatea intestinului”.

Dr. Prpa a adăugat: „În plus, conopida este încărcată cu vitamine și minerale precum vitamina C, vitamina K și acid folic, care contribuie la sănătatea intestinelor.

Aceste substanțe nutritive facilitează repararea și întreținerea țesuturilor în interiorul mucoasei peretelui intestinal, asigurând integritatea acestuia (adică suficient de puternic pentru a ține toxinele și bacteriile „rele” afară).

Vitaminele B prezente în conopidă sunt esențiale pentru producerea de energie și menținerea sănătății nervilor în cadrul tractului digestiv, facilitând o digestie eficientă și absorbția nutrienților.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel