Sari la conținut

Leguma minune care scade colesterolul în câteva săptămâni. Protejează vasele de sânge de depunerile de grăsime

Colesterolul rau
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Planta care ajuta la reglarea colesterolului

Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifestă printr-un simptom anume, de aceea singura metodă prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este în urma analizelor medicale specifice.

Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime. HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism. Vasele de sânge sunt astfel protejate de eventualele depuneri de grăsime.

LDL-colesterolul sau „colesterol rău” este implicat în transportul colesterolului către țesuturi. Dacă este prezent în exces în organism, colesterolul se depune pe vasele de sânge și duce la formarea unor plăci de aterom, din cauza cărora arterele se îngustează și își pierd elasticitatea, circulația sângelui fiind îngreunată. În timp, acest proces duce la apariția unor boli cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Pentru păstrarea unui echilibru alimentar și pentru menținerea colesterolului sub control, este indicat să intercalăm mesele copioase și consumul de alimente de natură animală, cu mese bazate pe alimente ușoare, cum ar fi salatele.

De asemenea, medicii ne sfătuiesc să limităm consumul de grăsimi și băuturi răcoritoare dulci, să creștem consumul de fructe și legume proaspete și să consumăm alimente care conțin grăsimi bune, cum ar fi uleiurile vegetale și marine, nucile și semințele.

Este unul dintre cele mai comune alimente

Potrivit nutriționistului Dr. May Simpkin, un aliment ieftin ajută la eliminarea colesterolului „rău” din organism în câteva săptămâni. „Alimentele necostisitoare care pot ajuta în acest caz sunt legumele, care sunt deosebit de eficiente în reducerea nivelului ridicat de lipide din sânge. Includerea lor regulată în dietă ajută la reducerea cantității de depozite de colesterol din organism”, subliniază expertul.

Vorbind despre cum se pot inversa daunele provocate vaselor de sânge de acumularea de colesterol, nutriționistul explică faptul că digestia leguminoaselor reduce absorbția lipidelor din intestine în sânge. De asemenea, favorizează creșterea bacteriilor intestinale benefice în colon.

„Fasolea are o capacitate extraordinară de a reduce nivelul de colesterol LDL din organism. Un studiu realizat de oamenii de știință canadieni a arătat că o porție zilnică de leguminoase consumată timp de șase săptămâni ar putea reduce nivelul colesterolului cu cinci procente. Conform acestui studiu, tot ce aveți nevoie este de 100 de grame de fasole sau leguminoase pe zi”, a mai spus medicul, potrivit actualno.com.

Nivelul total de colesterol din sânge

Colesterolul poate fi împărțit în două categorii, cel benefic și cel care dăunează sănătății inimii. Colesterolul HDL este colesterolul „bun”, responsabil pentru funcționarea normală a inimii. Acesta, în cantități reduse, poate fi la fel de periculos precum colesterolul LDL ridicat (colesterolul dăunător).

  • HDL colesterol: valori normale: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
  • LDL colesterol: valori normale: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl. Medicul vă va recomanda un obiectiv de LDL colesterol în funcţie de factorii dumneavoastră de risc;
  • Trigliceridele: valori normale: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl;
  • Colesterol total – valori normale: < 200 mg/dl, valorile la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;

Analiza profilului lipidic trebuie făcută de medicul curant, care poate prescrie schimbarea stilului de viaţă şi de alimentaţie, dar şi urmarea unui tratament cu statine, dacă valorile se situează cu mult peste valoarea maximă admisă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel