Sari la conținut

Leguma minune, preferată de scandinavi, protejează organismul de multe boli. Este plină de antioxidanţi şi curăţă vasele de sânge. Ajută digestia şi combate inflamaţia

legume
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O legumă cu efecte protectoare asupra vaselor de sânge este la mare căutare în țările scandinave, fiind preferată nu doar pentru gustul său special în mâncăruri, dar mai ales pentru beneficiile multiple oferite de antioxidanţi din compoziţie.

Este vorba despre rubarbă, este o legumă colorată și aromată, dar destul de subestimată. Este cunoscută pentru gustul său acru și pentru tulpinile groase, care sunt de obicei fierte cu zahăr. Partea comestibilă a plantei este tulpina, care conține antociani care îi dau culoarea roșie aprinsă.

Abundă în flavonoide

Antocianii sunt un tip de flavonoide care se găsesc în alimente precum fructele de pădure, ceapa roșie, fasolea roșie și strugurii roșii. Acestea au demonstrat efecte protectoare asupra vaselor de sânge și a tensiunii arteriale.

 

Scad nivelul colesterolului rău

Tulpinile de rubarbă sunt o sursă bună de fibre, care pot afecta colesterolul. Oferă antioxidanți Rabarba este, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți. Antioxidanții din rubarbă includ antociani, care sunt responsabili pentru culoarea sa roșie și despre care se crede că oferă beneficii pentru sănătate.

Este o sursă bună de fibre

La fel ca multe fructe și legume, rubarba are o cantitate decentă de fibre – aproximativ 2 grame într-o cană. Fibrele, bineînțeles, sunt excelente pentru digestie și pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Susţine sănătatea oaselor și a inimii

Este o sursă excelentă de vitamina K1, care este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. O jumătate de ceașcă de rubarbă gătită oferă mai mult de o treime din aportul alimentar recomandat de vitamina K1, împreună cu două grame de fibre, ceva calciu și vitamina C.

Rubarba este bogată în acid fenolic, un antioxidant care se găsește în cireșe, varză roșie, vin roșu și ceai verde, care susține sănătatea pielii și protejează organismul de daunele provocate de radicalii liberi.

Un studiu publicat în 2012 a constatat că rubarba conține chiar mai mult acid fenolic decât varza, care este densă în nutrienți.

Combatere inflamația din corp

Pe lângă acidul fenolic, rubarba conține și antociani, un tip de flavonoide care conferă fructelor și legumelor nuanțele lor roșii, albastre și mov, bogate în antioxidanți.

Potrivit unui studiu din 2010, „antocianii posedă o activitate antiinflamatoare și anticancerigenă, prevenirea bolilor cardiovasculare, controlul obezității și ameliorarea diabetului , toate acestea fiind mai mult sau mai puțin legate de proprietățile lor antioxidante puternice”.

Ajută la o digestie mai bună

Rabarba a fost, de asemenea, studiată pentru capacitatea sa de a trata problemele digestive și tulburările gastrointestinale. Un studiu din 2014 a arătat chiar că taninurile din rubarbă pot ajuta la reglarea absorbției apei în tractul digestiv al șoarecilor, ajutând astfel la prevenirea diareei, potrivit actualno.com.

Rubarba este originară din China, unde rădăcinile sale au fost recoltate și uscate pentru prima dată pentru uz medicinal. Această legumă are nevoie de ierni reci pentru a crește. Ca urmare, se găsește în principal în regiunile muntoase și temperate ale lumii.

În prezent, este cultivată în aer liber sau în sere în climatele temperate din Asia de Nord-Est, America de Nord și Europa de Nord. Tulpinile pot fi recoltate începând cu al doilea sezon de creștere. Tulpinile au culori de la verde la roșu și au frunze mari și verzi.

Mod de întrebuinţare

Încearcă să gătești rubarbă tocată cu puțin suc de lămâie și zahăr într-un compot pe care să-l torni peste iaurt și ovăz. Sau coaceți-o în brioșe cu cereale integrale în loc de un alt fruct și adăugați puțin ghimbir sau scorțișoară.

Pentru o versiune picantă, tocați și adăugați rubarba la ceapa roșie tăiată cubulețe, un strop de oțet balsamic și puțin muștar pentru a crea un sos picant pentru peștele dumneavoastră preferat.

Abia în secolul al XVIII-lea, când zahărul a devenit ieftin și ușor disponibil, rubarba a devenit un aliment popular. Înainte de asta, era folosită în principal ca medicament.

De fapt, rădăcinile sale uscate au fost folosite în medicina tradițională chineză timp de mii de ani. Doar tulpinile sunt consumate, cel mai adesea în supe dulci, gemuri, sosuri, plăcinte, tarte, plăcinte fărâmițate, cocktailuri și vin de rubarbă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel