Sari la conținut

Leguma pe care toți o evităm, dar diabeticii ar trebui să o mănânce mai des

Sursa foto: iStock

Leguma benefică pentru diabetici. Diabeticii trebuie să își monitorizeze cu atenție dieta și trebuie să includă o legumă complet neglijată nemeritat. Este una dintre cele mai puțin consumate legume, în ciuda nenumăratelor sale beneficii. Aceasta este o sursă excelentă de vitamine, minerale și proteine, conform unui nutriționist.

Sparanghelul, căci despre această leguma este vorba, conține multe vitamine: vitaminele A, C, E, K, B, precum și acid folic. Compoziția minerală a acestei plante este bogată în fier, calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, seleniu și potasiu. Iată câteva dintre beneficiile acestui superaliment.

Beneficiile sparanghelului nu numai pentru diabetici

Vitaminele B din această legumă ajută la menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge. Și vitaminele B9 și B12 subțiază sângele. Acesta este motivul pentru care sparanghelul este recomandat persoanelor cu tendință de a acumula homocisteină (homocisteina ridicată crește riscul de afectare vasculară).

beneficii sparanghel
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Consumul acestei legume neglijate ajută la digestia. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre alimentare și fibre necesare digestiei. Conține prebiotice, în special inulină. Această substanță promovează echilibrul microflorei în intestine și, prin urmare, îmbunătățește absorbția nutrienților.

Sparanghelul ajută la îmbunătățirea stării infecțiilor tractului urinar datorită efectului său diuretic. Astfel, organismul poate scăpa rapid de deșeurile toxice acumulate, precum și de excesul de apă și, în consecință, poate elimina edemul. Leguma comentată este utilă pentru ochi, ficat și tractul gastrointestinal.

Conține cantități mari de minerale anorganice care ajută la protejarea celulelor hepatice de efectele toxice ale radicalilor liberi (celule care distrug alte celule). Ca sursă de vitamina A, această legumă este unul dintre alimentele recomandate pentru îmbunătățirea vederii și a mucoaselor tractului gastrointestinal.

Se remarcă prin conținutul scăzut de calorii. Consumul lui este un bonus pentru cei care își urmăresc greutatea: sparanghelul conține foarte puține calorii. Există doar 20 kcal în 100 g de produs. Cum poate fi sparanghelul periculos dacă îl mănânci în fiecare zi? Sparanghelul nu are multe contraindicații, cu excepția posibilelor reacții pseudoalergice individuale. Acest lucru se datorează de obicei unei sensibilități la sulfiți (conservanți folosiți pentru a împiedica alimentele să se deterioreze). Dar chiar și cu un produs atât de util, este mai bine să nu abuzați de el.

Consumul în cantități mari în fiecare zi poate provoca efecte secundare, cum ar fi creșterea formării de gaze. Motivul este că leguma conține rafinoză, un carbohidrat care trebuie fermentat pentru o mai bună absorbție. De asemenea, consumul de sparanghel în fiecare zi poate să nu fie sigur pentru persoanele cu pietre la rinichi.

5 beneficii puternice pentru sănătate ale sparanghelului

1. Poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale
Sparanghelul conține potasiu , un nutrient important pentru menținerea inimii, oaselor, rinichilor și nervilor funcționali și sănătoși. S-ar putea să fii surprins să afli că această legumă tulpină constă și dintr-un compus numit asparaptină, care poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin, la rândul său, la scăderea tensiunii arteriale.

2. Poate ajuta la combaterea cancerului
Această plantă erbacee, împreună cu avocado, kale și varza de Bruxelles, este o sursă deosebit de bogată de glutation , un compus detoxifiant care ajută la descompunerea agenților cancerigeni și a altor compuși dăunători, cum ar fi radicalii liberi. Acesta este motivul pentru care consumul de sparanghel poate ajuta la protejarea și lupta împotriva anumitor forme de cancer, cum ar fi cancerele osoase, de sân, de colon, laringe și plămâni.

3. Plin de antioxidanți
Sparanghelul este una dintre legumele de top pentru capacitatea sa de a neutraliza radicalii liberi care dăunează celulelor. Împreună cu alte alimente potențiale anti-îmbătrânire , sparanghelul poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire și la reducerea inflamației.

4. Poate fi un stimulent pentru creier
O altă proprietate anti-îmbătrânire a acestei legume delicioase de primăvară este că ne poate ajuta creierul să lupte împotriva declinului cognitiv . La fel ca și verdețurile cu frunze verzi, sparanghelul furnizează acid folic, care funcționează cu vitamina B12 – care se găsește în pește, carne de pasăre, carne și lactate – pentru a reduce riscul deteriorării cognitive .

5. Un diuretic natural
Sparanghelul conține un nivel ridicat de aminoacid asparagină , care servește ca un diuretic natural, crescând urinarea și ajutând organismul să scape de sărurile în exces. Acest lucru este benefic în special pentru persoanele care suferă de edem (o acumulare de lichide în țesuturile corpului) și pentru cei cu hipertensiune arterială sau alte boli legate de inimă, potrivit eatingwell.com.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel