Sari la conținut

Legumele gătite sunt la fel de hrănitoare precum cele crude? Noua descoperire a specialiștilor

Legumele sunt alimente esențiale pentru organismul nostru, deoarece sunt bogate în nutrienți fără de care corpul nu ar putea funcționa. Iată cum să le cosumi pentru a obține cele mai multe beneficii și care este cantitatea recomandată.

Un nou studiu a dezvăluit că, într-adevăr, legumele crude sunt mult mai hrănitoare, însă și legumele gătite au anumite beneficii. Specialiștii susțin că până și legumele gătite sunt importante și doar pentru că beneficiile sunt diminuate nu înseamnă că trebuie să le excludem complet.

De asemenea, cercetătorii studiului au dezvăluit că întregul regim alimentar este important, iar consumul de legume poate doar influența sănătatea generală.

Consumul de legume gătite nu protejează împotriva anumitor boli

Un studiu, publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition, dezvăluie faptul că legumele gătite nu protejează la fel de mult împotriva bolilor cardiovasculare, spre deosebire de legumele crude.

Deși acest studiu a descoperit că, odată ce alți factori care țin de stilul de viață sunt luați în considerare, consumul de legume nu e asociat cu o scădere a riscului de a dezvolta boli ale inimii și circulatorii, asta nu înseamnă că ar trebui să ne oprim din a mânca legume”, a declarat Victoria Taylor, nutriționist la British Heart Foundation.

Avem nevoie de mai multe elemente pentru a ne schimba starea de sănătate

Rezultatele nu sunt surprinzătoare. Alegerea unui singur element, cum sunt legumele, doar prin adăugarea lui la dietă, nu va schimba rezultatul dorit”, a declarat pentru CNN și Alice Liechtenstein, director în cadrul Laboratorului de Nutriție Cardiovasculară de la Universitatea Tufts, potrivit Libertatea.

Care este cantitatea recomandată de legume?

În medie, britanicii au spus că ar consuma în jur de 5 linguri de legume în fiecare zi, adică numai 71 de grame sau o treime dintr-o ceașcă. În jur de două linguri și jumătate erau crude, iar celelalte erau gătite. „Este foarte puțin”, a declarat medicul Andrew Freeman, copreședinte al American College of Cardiologys Nutrition.

Recomandările medicilor din Marea Britanie indică faptul că ar trebui consumate cinci porții de fructe și legume pe zi, fiecare porție având în jur de 80 de grame.

„Oamenii care nu consumă legume trebuie să le înlocuiască cu altceva și, când se estimează efectul consumului de vegetale, este important de văzut cu ce le înlocuiesc”, arată el. „Acesta este un studiu foarte interesant, dar nu unul care trebuie să justifice preferința oamenilor spre a nu consuma legume”, , a explicat Gunter Kuhnle, profesor de nutriție la Universitatea Reading din UK.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel