Sari la conținut

Leușteanul, plantă magică

Leușteanul este nelipsit din bucătăria românilor, are gust plăcut și dă un gust deosebit în special ciorbelor. Ceea ce se știe mai puțin este faptul că el vindecă mai multe afecțiuni, având totodată capacitatea de a întări sistemul imunitar.

Astfel 100 de grame de leuștean asigură 84% din necesarul de vitamina A, importantă pentru sănătatea oaselor și ochilor, dar și vitamina C, acoperind 50% din nevoile corpului nostru.

Leușteanul este bogat și în minerale, precum calciu, fier, potasiu și în quercitină, aproximativ  170 mg/100 g, importantă pentru inimă, tensiune arterială, prostată și ficat.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, consumul regulat de leuștean ajută în lupta cu infecțiile periculoase, precum Escherichia oli (E.coli), Salmonella sau Helicobacter pylori.

Leușteanul mai este recomandat și pentru proprietatile sale antiinflamatoare, calmează durerile stomacale, ajută la sănătatea colonului, reduce balonarea și iritația intestinală. Este, de asemenea, de ajutor în lupta cu artrita, guta și hemoroizii.

În bucătăria tradițională este nelipsit, fiind folosit în supe, ciorbe, fiind cultivat de majoritatea țăranilor de la sate. Este folosit şi la murături, sosuri, salate ori diverse garnituri.

Leuşteanul se consumă crud, sub formă de suc, infuzie, pulbere și cataplasme.

Leuşteanul are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală, antifungică, stimulează funcţia hepato-biliară,  acţiune tonic-aperitivă, creşte pofta de mâncare, diuretică, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual şi ameliorează dismenoreea, neurotonic, uşor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant în afecţiuni respiratorii, antiinflamator, emolient şi cicatrizant la nivelul pielii în afecţiuni cutanate.

Leușteanul vindecă infecţiile și dilată vasele de sânge, ajutând la îmbunătăţirea irigării cu sânge a extremităţilor.

Te scapă și de petele de pe față dacă freci zona cu frunze de leuștean, iar rănile se pot vindeca folosind cataplasme cu leuștean Vitamina A şi zincul din compoziţia sa stimulează creşterea şi întărirea firelor de păr, menţin secreţia uleiului natural al scalpului, iar vitamina C îl păstreză sănătos şi previne căderea lui.

Sucul din frunze proaspete, care se obţine prin mixarea acestora, detoxifică şi purifică sângele, iar ceaiul de leuştean este eficient în tulburări digestive, scaune proaste, formare de gaze, eliminarea urinei şi expectoraţiilor în caz de catar bronşic.

Pulberea din frunze uscate poate fi folosită atât la preparate culinare pentru aromatizare cât şi pentru infuzie în scop terapeutic.

Este bine ca femeile însărcinate să nu consume leuștean. Printre riscuri se numără contractarea uterului sau provocarea ciclului menstrual. 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: