Sari la conținut

Licitația pentru testele de salivă destinate elevilor a fost câștigat de patru firme

Licitația pentru testele de salivă destinate elevilor a fost câștigat de patru firme anunță Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).

Procedura de achiziție prin negociere fără publicare de Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă” Cod CPV: 33141625-7 – Truse de diagnosticare (Rev.2), a fost derulată de ONAC în calitate de autoritate contractantă în numele și pentru Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participanții depunând oferte în luna decembrie 2021.

Conform doamnei Cornelia Nagy, președinte ONAC, la data de 17.12.2021, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a demarat procedura de achiziție prin lansarea invitației de participare cu nr. 5179/CN/17.12.2021 publicată atât pe site-ul oficial al instituției și pe platforma electronică SEAP precum și prin transmitere directă către un număr de peste 100 de operatorii economici parte dintre aceștia participanți la procedura anterioară.

Patru firme câștigătoare a lotului 1 din a doua licitație

Lotul 1 din a doua licitație pentru testele de salivă destinate elevilor a fost câștigat de patru firme, dintre care cele mai multe teste, 10 milioane de bucăți, vor fi furnizate de SC Best Achiziții SRL, o firmă care are în portofoliu mai multe contractele cu statul, Metrorex, Aeroportul Otopeni, Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA e.t.c., după cum arată mai multe anchete apărute în presă.

În calitate de acționar unic al firmei Best Achizitii SRL, se pare că Elena Neagu, care controlează și Libro Events, a încercat în 2017 să blocheze un proiect strategic pentru UE: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia. Ea a depus contestații la licitația de peste un miliard de lei și a blocat temporar proiectul scria G4Media.

În total, 18.500.000 de teste vor fi distribuite în teritoriu de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care semnează contractele subsecvente și se ocupă de transportarea testelor, se arată într-un comunicat oficial al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), transmis luni la solicitarea Edupedu.ro.

Actuala procedură de achiziții a prevăzut ca valoarea estimată pentru testele de salivă să fie 10 lei/buc fără TVA, totodată s-a cerut și ambalarea individuală a acestora.

Factorii de evaluare au fost reprezentați de o componentă financiară cu o pondere de 70% și o componentpă tehnică cu o pondere de 30% defalcată (Specificitate (SpecP)-10%; Sensibilitate (SensP)-10% și Numar de componente a trusei/kit-ului de testare-10%);

Conform ONAC, la data de 23.12.2021, a fost întocmit procesul verbal de deschidere a ofertelor prin care s-a consemnat depunerea unui număr de 68 de oferte din partea operatorilor economici interesați după cum urmează:

– LOTUL 1- 15 oferte cu termen de livrare între 1-5 zile;
– LOTUL 2- 20 oferte cu termen de livrare între 6-10 zile;
– LOTUL 3- 33 oferte cu termen de livrare între 11-15 zile.

IGSU, subordonat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), din cadrul Ministerului de Interne (MAI), al cărui șef este secretarul de stat Raed Arafat a confirmat luni, pentru Edupedu.ro, că în scurt timp vor fi semnate noile contracte subsecvente pentru achiziția testelor de salivă necesare în a doua parte a acestei săptămâni. Un grafic de distribuire urmează să fie comunicat ulterior.

 

Lotul nr 1 prevede livrarea cantității de 18.500.000 buc teste de salivă

În urma procesului de evaluare tehnică și financiară a fost atribuit Lotul nr. 1 pentru cantitatea maximă de 18.500.000 buc unui număr de 4 operatori economici ai căror oferte au fost declarate admisibile după cum urmează:

Locul 1 – SC RCV Medical Health SRL pentru o cantitatea ofertată de 540.000 buc.

Locul 2 – SC Sinofarm Romania SRL pentru o cantitate ofertată de 4.000.000 buc.

Locul 3- SC Best Achiziții SRL pentru o cantitate ofertată de 10.000.000 buc.

Locul 4- Asocierea SC NMD ZET Zone SRL si Sinofarm DOO Beograd pentru o cantitate ofertată de 4.000.000 buc

Celelalte două loturi se află momentan în etapa de evaluare, au mai precizat reprezentanții ONAC. Toate testele au fost cumpărate prin negociere directă, o procedură mai rapidă decât licitațiile normale.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: