Sari la conținut

Licoarea care dezvoltă bacterii sănătoase din organism. Ce trebuie să faci pentru a simți efectele repede

Consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adevărul despre cafea

Licoarea care dezvoltă bacterii sănătoase din organism. Consumatorii de cafea au un microbiom mai sănătos arată un nou studiu medical coordonat de cercetărori de la Harvad.

Microbiomul uman este alcatuit din comunitati de bacterii, virusuri, dar si ciuperci care se găsesc în organism și care ajută la dezvoltarea imunitatii și apărarea de agenți patogeni.

Cum influențează cafeaua compoziția microbiomului

cafea
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Cafeaua influențează pozitiv compoziția microbiomului intestinal arată un studiu medical realizat pe această temă de un colectiv de cercetători coordonat de profesorul Mingyang Song de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Cercetarea a inclus aproape 23.000 de probe prelevate de la participanți din Statele Unite și Marea Britanie.

Este prima cercetare dintr-o serie care își propune să urmărească modul în care alimentele influențează microbiomul intestinal. Au fost analizate peste 150 de alimente, iar cafeaua a avut cea mai evidentă legătură cu schimbările observate în compoziția microbiomului.

Datele au arătat că cei care beau cafea dezvoltă o bacterie rară și benefică, numită Lawsonibacter asaccharolyticus. Aceasta apare de până la opt ori mai frecvent la cafegii, decât la cei care nu consumă această băutură.

Modificările din microbiom pot influența inflamația sistemică, imunitatea, metabolismul hepatic și chiar răspunsul neurochimic. Băutorii de cafea prezintă risc mai mic de diabet, boli de ficat sau declin cognitiv. Iar conform acestui studiu, exită o explicație biologică: bacteriile a căror dezvoltare este favorizată de cafea schimbă chimia internă a corpului.

Cercetare pe 23.000 de persoane

Pentru cercetare, oamenii de știință au analizat date preluate de la 23.000 de persoane din mai multe grupuri de subiecți. Participanții au oferit informații detaliate despre cantitatea de cafea consumată în mod regulat. Pe lângă datele colectate, cercetătorii au integrat și informații publice din alte 211 grupuri de studiu.

Practic, au fost analizate, în total, peste 54.000 de probe, cel mai mare set de date analizat vreodată pentru o astfel de cercetare.

Participanții au fost împărțiți în trei categorii. Pe de-o parte, au fost cei care nu beau aproape deloc cafea. Al doilea grup a fost format din persoane care beau moderat, iar cel de-al treilea din consumatori care beau mai mult de trei cești pe zi. Concluziile au arătat că există diferențe clare între microbiomul consumatorilor și al celor care nu consumă cafea.

Ce bacterie benefică favorizează cafeaua

Dintre toate speciile bacteriene analizate, cercetătorilor le-a atras atenția Lawsonibacter asaccharolyticus. Această baterie a apărut mai frecvent la băutorii fideli de cafea decât la cei care o evită. În medie, 93,5% dintre participanți o aveau în microbiom.

În Statele Unite, prevalența acestei bacterii a crescut progresiv în funcție de nivelul de consum. De la 87,8% la non-consumatori, până la 95,6% la cei care beau moderat și 97,7% la marii băutori de cafea.

Pentru a confirma dacă relația dintre cafea și Lawsonibacter asaccharolyticus este cauzală și nu întâmplătoare, cercetătorii au făcut experimente în laborator. Rezultatul a conirmat ipoteza inițială, cafeaua a stimulat puternic dezvoltarea bacteriei. În medie, culturile expuse la cafea au crescut cu 350% față de celelalte de control.

Alte bacterii testate, precum E. coli și Bacteroides fragilis, nu au avut reacții similare. Cea dintâi a crescut foarte puțin, iar cealaltă a fost inhibată la concentrații mai mari.

Cât de importantă este Lawsonibacter asaccharolyticus

Lawsonibacter asaccharolyticus nu consumă zahăr, ca alte bacterii intestinale, ci descompune compuși complecși, inclusiv polifenolii din cafea. În mediul intestinal se dezvoltă rapid în prezența cafelei.

Bacteria produce acid butiric, o substanță care hrănește celulele colonului, reduce inflamația și întărește bariera intestinală. Fără butirat, intestinul devine mai permeabil și mai sensibil la inflamații cronice. Deficitul este asociat cu afecțiuni precum colita ulcerativă, boala Crohn și sindromul de colon iritabil.

Cantitatea de butirat produsă în intestin influențează inclusiv reglarea glicemiei și sensibilitatea la insulină. Astfel, bacteriile capabile să genereze acest compus sunt considerate factori de protecție în boli metabolice și inflamatorii.

Lawsonibacter asaccharolyticus procesează compușii din cafea, precum acidul clorogenic și acidul chinic, în molecule mai ușor de absorbit. Acestea a efect antioxidant și antiinflamatorii.

Cantitatea de cafea recomandată

Autorii studiului susțin că nu este nevoie de un consum foarte ridicat de cafea pentru a permite L. asaccharolyticus să se dezvolte. Participanții care beau între câteva cești pe lună și până la trei pe zi aveau între 3,4 și 6,4 ori mai multe bacterii decât cei care nu consumau deloc.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel